PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 27. vasárnap
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Devecser, Országos Juhász és Pásztorkutya Kiállítás - megnyitó

2016. augusztus 29. 09:10:09  nyomtatási kép

Indul a nemzeti kutyafajtáink állami génbanki fenntartási programja

2016. augusztus 20. 

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete valamint Devecser város szervezésében Országos Juhász- és Pásztorkutya Kiállítást rendeztek augusztus 20-án a Bakonyerdő Zrt. Sárosfői Vadászházában.


A kiállítás megrendezése már hagyományosnak számít Devecser város életében. Az első ilyen jellegű kiállítást 1999-ben rendezték, akkor még jóval kevesebb fajta volt nevezhető, mint napjainkban. Ma már közel 40 fajta kiváló egyedei vonulhatnak fel ezen a kiállításon, melyre minden évben egyre több kiállító és érdeklődő érkezik.


Az idei kiállítást V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy pásztor- és vadászkutyafajtáink a hosszas nemesítő munka során csiszolt erényeikkel ugyanúgy nemzetünkre jellemző értéket képviselnek, mint a kézműves, az irodalmi vagy éppen zenei alkotások.


Az államtitkár úgy vélte, nemesítésük annak a több évszázados állattenyésztő kultúrának a része, amelyet pásztorkodó és vadászó elődeink kezdtek, majd később szervezett tudományos állami keretek között folytatódott, és amiért mai is sokan dolgoznak elhivatottan.

Beszédében hangsúlyozta, hogy nemcsak elismerés és köszönet illeti meg a tenyésztőket, hanem állami segítség és támogatás is. Kiemelte: a Földművelésügyi Minisztérium kidolgozta a nemzeti kutyafajtáink állami génbanki fenntartási programját, amelynek keretében olyan állami tenyészetek létrehozását tűzte ki célul, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának megfelelő, pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaik megőrzését, fejlesztését és hosszú távú, funkcionális tenyésztését.


Az államtitkár bejelentette, hogy a 9 magyar kutyafajta – a komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi, a rövidszőrű és a drótszőrű magyar vizsla, a magyar agár és az erdélyi kopó – eredeti hasznosítását és tulajdonságait őrző állami génbankok szervezését és kialakítását kiemelt programként kezeli az FM. A program gyakorlati megvalósítása elkezdődött és a minisztérium előkészítette a szükséges jogszabályi és szervezeti fejlesztéseket, felosztotta, hogy melyik nemzeti parki igazgatóság melyik őshonos magyar kutyafajtáért felel. Dr. Fazekas Sándor miniszter úr elfogadta a program végrehajtására kidolgozott javaslatot és megvalósításával megbízta a Haszonállat-génmegőrzési Központot, ami a felkérésnek eleget téve létrehozott egy szakértői bizottságot, és egyeztetéseket, megbeszéléseket kezdeményezett az érintettekkel.


Az államtitkár végül hozzátette: ahhoz, hogy az állami szerepvállalással valóban olyan lehetőségeket biztosíthassunk, amit támogatja és kiegészíti a tenyésztők munkáját, elengedhetetlen a folyamatos kommunikáció az elismert tenyésztőszervezetek, a nemzeti park igazgatóságok, az állami erdészeti társaságok, a NÉBIH és a Földművelésügyi Minisztérium képviselői között.

Forrás: FM Sajtóiroda