PROGRAMNAPTÁR
2021. július 25. vasárnap
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Kercaszomor, Megemlékezés és emléktábla avatás 2016.08.14

2016. augusztus 15. 10:00:06  nyomtatási kép

Megemlékezés és emléktábla avatás

Kercaszomor

2016.08.14

Aki nem ismeri a település történetét, azt gondolná Kercaszomorról, hogy az Őrség szívében megbúvó kis ékszerdobozt elkerülték a történelem viharai. Sajnos nem így történt. A falu lakossága a második világháború után 753­ról 230­ra csökkent, tudtuk meg a település polgármesterétől, Kapornaky Sándortól. Az elvándorlás egyik legfőbb oka a kitelepítés volt. A település első embere most úgy döntött, hazahívja az elszármazottakat. Több mint kétszáz meghívót küldtek ki, és nagyon sokan el is fogadták a meghívást.


A hazalátogató elszármazottak nemcsak a falut, egykori iskolájukat és a felújított református templomot tekinthették meg, de ajándékba kapták Pongrácz Dániel tavaly kiadott könyvét, a Határszéli Kálváriát is, amelyben a szerző saját családja kitelepítésének történetét dolgozta fel. A település nemcsak egykori lakosait hívta vissza, hanem tovább ápolta Kercaszomor egykori szülöttének, Kapornaky Gyulának emlékét is, azzal, hogy emléktáblát állított a 2001­ben elhunyt költő egykori lakóházánál. A költő fia, Kapornaky Gyula elmondta: rendkívül megható volt a település részéről ez a gesztus. Vasárnap dr. Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnöke emlékezett meg az Őrség költőjéről, akitől idézett is beszédében, V. Németh Zsolt államtitkár pedig a felkelőknek emléket állító, felújított kopjafánál tartott emlékbeszédet.


Az államtitkár arról beszélt, hogy a hazatérés mozzanata Kercaszomoron különösen jelképes, a visszatérésnek itt ünnepe van, a hűségnek, a bátorságnak pedig identitásformáló ereje.

Az idei faluünnepen a közösség különleges figyelmet szentel azoknak, akiket elűztek, elhurcoltak, kitelepítettek, akik elmenekültek, vagy a jobb sors reményében elköltöztek szülőfalujukból, és most hazatérhettek. És a legbátrabb falu természetesen nem feledkezik meg azokról az elődeikről sem, akiket a történelem úgy kényszerített hazán kívülre, majd úgy engedett újra hazatérni, hogy közben egy tapodtat sem mozdultak szülőföldjükről.

Szép és helyénvaló dolog, hogy Kercaszomoron minden évben elhangoznak a legfontosabb történelmi adatok: Hogy Szomorócot 1919. augusztus 12-én a demarkációs vonalat megsértve megszállták a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság csapatai. Hogy 1920. augusztus 1-jén a helyi lakosság fegyverrel szállt szembe a betolakodókkal és Domonkosfáig űzte a megszállókat. Hogy a szomoróciak bátor kiállásnak is köszönhetően a határmegállapító bizottság úgy döntött, hogy a falut vissza kell adni Magyarországnak. És hogy a magyar országgyűlés 2008. november 20-ai hatályú emléktörvényével odaítélte a községnek a Communitas Fortissima címet. Szép és helyénvaló dolog az is, hogy az utódok azóta is lankadatlanul kutatnak a dicső múlt után, újabb és újabb részleteket tárnak fel, és mentenek meg az emlékezetnek.


Végezetül elmondta, hogy a legszebb mégis az, hogy nem engedik ezeket a részleteket adatokká üresedni: ma is átérzik jelentőségüket, ma is erőt merítenek belőlük.  Mert a szomoróciak, miként az elszármazottaikat, úgy a történelmüket sem csak számon tartják, hanem a szívükben őrzik. Ezért, aki ide hazatér, az otthonra is talál.

Forrás:Vaol.hu, Földművelésügyi Minisztérium