PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Őrimagyarósd, Falunap 2017.08.06 11:00

  nyomtatási kép

Őrimagyarósdi Falunap 

2016.08.06

Őrimagyarósd Község Önkormányzata a hétvégén Falunapot tartott, melyre meghívta V. Németh Zsolt államtitkárt, országgyűlési képviselőt is, aki ünnepi beszéddel köszöntötte a résztvevő közönséget.

Az Ünnepi Istentiszteleten Igét hirdetett Pethő Udvardi Andrea lelkész, a falunapot megnyitotta Biczó István polgármester.

A falunap programok között mindenki találhatott kedvére valót. Volt zene, tánc, sport, légvár, pingpong, lovas kocsizás, és még sok más érdekesség, mulatság.


Az államtitkár beszédét így kezdte: Mielőtt még óriási metropoliszok nőtték volna ki magukat, mielőtt még nemzetállamok alakultak, kinek-kinek egy kicsi épület volt a világ, a családi tűzhely körül volt az otthon. S csak egypár ház tartozott egy faluhoz, egypár család tartozott egy közösséghez.

Így volt ez Magyarósd településével is a 19. században: Vas vármegye monográfiája mindössze 69 házat említ a faluban. A történelem később sok mindent átalakított, eltüntette a település kolostorát, erődítményét, cserélgette elnevezését, egyvalami azonban nem változott: Őrimagyarósd a 21. századra is megmaradt egy körbejárható, megismerhető, szerethető kis falunak.


Majd az államtitkár folytatta Őrimagyarósd bemutatásával: Területe alig nagyobb 12 négyzetkilométernél, mégis oly sok minden belefér ebbe a kis térbe: erdő, patak, tanösvény, templom, Székely-kapu, óriás fatojás… De a napok itt is csak 24 órásak, és bár az őrimagyarósdiak a kicsi térben sok mindennek találtak helyet, az időt ők sem tudják kitágítani. A szaladós, dolgos hetekbe nem tudnak beleszorítani mindent, amit szeretnek: a jóízű, hosszan elhúzódó beszélgetéseket, a nótát, a táncot, a humort, a sportot, a színházat – legalábbis nem egyszerre. És arra sincs alakalom a szürke hétköznapokon, hogy mindenki mindenkivel találkozzon. Búsulni azonban semmi ok, hiszen épp erre találták ki a falunapot! A napot, amit kora délelőttől késő éjszakáig csupa olyan programmal lehet megtölteni, ami örömöt okoz, jókedvre derít, és ahol Őrimagyarósd apraja-nagyja egyszerre lehet egy helyen.


Az államtitkár beszédét így zárta: A falunap sokkal több egy szórakoztató szombatnál: a közösség kötőanyaga, habarcsa is ez, ami segít a sok kis különálló házat faluvá kovácsolni. Ez pedig igen fontos, mert végső soron ezekből a kis közösségekből épül fel a nemzet, s ezekből a kis falvakból áll össze a haza, ahol jó otthon lenni.  

Forrás:FM