PROGRAMNAPTÁR
2020. július 8. szerda
HKSzCsPSzV
   

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Vép, Magyarok Kenyere - megyei búzagyűjtő nap 2016.08.05 10:00

2016. augusztus 08. 09:45:04  nyomtatási kép

Magyarok kenyere- megyei búzagyűjtő nap

Vép, 2016. augusztus 05

Liszt és kenyér formájában jut el hátrányos helyzetben élő, Kárpát­medencei magyar gyerekekhez a gazdák búzaadománya. Megyénként gyűjtik a lisztnek valót, Vas megye sem kivétel. A vépi búzagyűjtő napon szó volt a békéről is, ami úgy kell ma, mint egy falat kenyér. Hagyomány lett egy pécsi kezdeményezésből: hatodik éve adnak egy-­egy zsákkal őszi búzatermésükből a gazdák, hogy az összeadott terményből adomány liszt és kenyér lehessen.

Dr. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei elnöke elmondta: a búzaversenyben nem tud még eredményt és a Magyarok Kenyeréhez sem készült még összesítés, hiszen folyik az aratás. Folyamatban van még a betakarítás, de azért már sorakoztak a zsákok Vépen, a búzagyűjtő napon.


Természetesen idén sem volt újdonság, hogy az időjárás jelentősen megnehezíti az agrár mindennapokat. – Ez a változékony, kiszámíthatatlan idő csak pár napot ad, annyi idő alatt kell betakarítani – mondta Takács Gyula ikervári gazda, aki 120 kilogramm búzát adományozott.


A megyei búzagyűjtő nap alkalmából az eseményre ellátogató V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára beszédét így kezdte:

Ha te nem volnál, meg a kenyér… – mondja a magyar ember régi idők óta annak, aki számára a legkedvesebb, annak, aki nélkülözhetetlen. Akinek a fontosságát, jelentőségét nem tudja szavakba foglalni, azt nemes egyszerűséggel a napi betevő, életet adó kenyérhez hasonlítja. Ha te nem volnál, meg a kenyér… – nekem is napok óta ez a gondolat jár a fejemben a Magyarok Kenyere Programra, a Vas megyei búzagyűjtő napra, a szántó-vetőkre, az adományozókra gondolva.

Az államtitkár elmondta: a Magyarok kenyere program története hivatalosan 2011-ben kezdődött, de tudjuk, hogy a gyökerei visszanyúlnak egészen a 13. századig, Árpád-házi Szent Erzsébethez, hiszen ő volt az, aki kenyeret osztott a szegényeknek és betegeknek, s tüzet rakatott, hogy melegedhessenek. Amikor pedig a tűz körül állók dalra fakadtak, így szólt: Látjátok, mindig mondtam, hogy csak vidámmá kell tenni az embereket!


A pécsi civil kezdeményezés is ezt érte el: segített a rászorulókon, és ezzel vidámmá tette az embereket – azokat akik, kaphattak, és azokat is, akik adhattak. A többi pedig már történelem: a segítségnyújtás nemzeti összetartozást és szolidaritást jelképező eseménysorozattá vált, s a jótékonysági akció keretében évről-évre több: 10, 25, majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével 100, 220, végül pedig 440 tonna búza gyűlt össze.


Az államtitkár az alábbi sorokkal zárta ünnepi beszédét: Számomra különösen nagy jelentőséggel bír, hogy a segítség ezúttal learatott búzaszemek, liszt és frissen sült kenyér képében érkezik. Emiatt pályázik a program joggal a hungarikum címre. Hiszen a magyar ember szívében mindig is fontos helyet foglalt el a kenyér.

Egy olyan kezdeményezés pedig, ami a rászoruló gyermekeken segít határon innen és túl, azt hiszem, bátran mondhatjuk, áldott, mint egy darab kenyér

Forrás: vaol.hu, FM