PROGRAMNAPTÁR
2020. július 8. szerda
HKSzCsPSzV
   

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Kemestaródfa, Szentmise és értéktár kiállítás megnyitása 2016.07.30 12:00

2016. augusztus 02. 10:00:48  nyomtatási kép

Hogy került két délszláv puska a kemestaródfai értéktárba? ­

A falunapon ez is kiderült

2016. július 30.

Az önkormányzat és a Kulturális és Faluszépítő Egyesület által szervezett falunap hivatalosan szombaton volt ugyan, de a 230 lelkes kis faluban már pénteken este megkezdődtek a programok. A helyi közösségi házban Kis Jánosnak, az Európai Sport Hagyományőrző Egyesület elnökének olimpiatörténeti előadását hallgatthatták meg az érdeklődők. A falunap szombaton délben a templomban folytatódott.

 

Az önkormányzat tavasszal sikeresen pályázott a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok emlékéve kiírásra a GULÁG Emlékbizottsághoz, az az elnyert 300 ezer fointból egy emléktáblát készíttettek a kemestaródfáról elhurcoltak tiszteletére. A táblát a templom falára helyezték. Az ünnepi szentmisét az elhurcoltakért ajánlotta fel Orsos Zoltán plébános. A köszöntőt Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja mondta, a köszöntő után Takó Gábor polgármesterrel közösen leplezték le az emléktáblát, amit a plébános fel is szentelt.

 

Az avatók sorozata a faluközpontban folytatódott, ahol V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője felavatta a helyi értékekből összeállított kiállítást. A falu önkormányzata tavaly decemberben partnerfalujával, a székelyföldi Nagyajtával közösen nyújtott be pályázatot az értéktár bizottsághoz. Az elnyert 3 millió forintból 1,3 millió került Kemestaródfára, 1,7 pedig Nagyajtára.


Kemestaródfán a szervezők ebből az összegből felújították a kiállítótermet, berendezték a helyi kiállítást, valamint egy kiadványt adtak ki a helyi értékekről. Az értéktár legbecsesebb darabjai az a két, 1600­as évekbeli délszláv puska, amely valószínűleg a csákánydoroszlói várból került valamikor Kemestaródfára. A körmendi Batthyány Strattmann László Múzeum egy napra a rendelkezésre bocsátotta a helyi őskori leleteket is.

 

V. Németh Zsolt államtitkár ünnepi beszéde után a polgármesterrel közösen átvágták a nemzeti színű szalagot, majd Orsos atya felszentelte a kiállítást. 


A falunap a négy szomszédos község (Kemestaródfa, Magyarnádalja, Pinkamindszent, Vasalja) labdarúgótornájával folytatódott. A helyi csapat kitett magáért, veretlenül nyerte meg a tornát, vele együtt az értékes trófeát.

Forrás: vaol.hu, Takó Gábor