PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 11. kedd
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Nagyrákos, 16. Völgyhídi Vásár megnyitása 2016.07.16 9:30

2016. július 18. 10:00:57  nyomtatási kép

Fázós vásárnyitás Nagyrákoson

2016. július 16

Gyermeki lélek, zene és egy kis pálinka – erre van szükség az őszies Völgyhídi Vásáron. Festménykiállítás is nyílt a tájházban szombaton. – Július 21­én lesz éppen 15 éve, hogy elindult a Völgyhídi Vásár. Emlékszem, hasonló idő volt, mint most – idézte fel Németh Istvánné, Baksa Eszter, Nagyrákos polgármestere a szombati vásárnyitón.


A hideg, szeles, kicsit sem nyárias idő miatt kevés bátor vásározó vállalkozott a nagyrákosi árusításra: tavaly nyolcvanan vettek részt, idén negyed annyian pakoltak ki. Dacolva a szemerkélő esővel, népdalcsokorral fűtötte a vásárindítást az Őrségi Baráti Kar – sokan gyülekeztek a nótaszóra. – Németh Feri hozza a hegedűjét! – szólította a fázós sokaságból a zenészeket Baksa Eszti néni.

Vásár télen is van – kezdte V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Említette az adventi vásárokat, a Márton­napi kirakodásokat – miközben, mint fogalmazott, a zsebében maradt a „gyönyörű, szikrázó napsütésben...” kezdetű köszöntő szöveg. Szerinte az a fontos, hogy senkinek ne szegje kedvét az időjárás. – A gyerekekben reménykedhetünk, hiszen gyerekkorban nem volt kifogás, mindig volt kaland. Szóval meg kell tartani a gyermek lelket, polgármester asszony erre a legjobb példa – mondta a mesemondó Baksa Eszterről az országgyűlési képviselő.


Emlékeztetett a „névadó”, a völgyhíd építésére V. Németh Zsolt: akkor a nagyrákosi polgármester asszony erős férfivállakhoz hasonlította a hidat tartó oszlopokat – mert ilyen költői polgármesterek vannak az Őrségben. Az államtitkár szerint, az ilyen őszies időre forralt borral kell készülni, de a pálinka is megteszi. Sokaknak pedig a forró kávé is elegendő volt: a feketés standnál többen is megfordultak a vásárnyitón.

A kétnapos program indításán festménykiállítás nyílt a tájházban: Balogh István Péter munkái kerültek a falakra.  A budapesti születésű, őrségi festőművész alkotásait Tóth László méltatta. Az apró kiállítótérbe nem fért be az érdeklődő sokaság, így, ahogy a tanár úr fogalmazott, avantgárd stílusban nyílt meg a tárlat: bent a képek, kint a megnyitó.


Kokas Ignác volt Balogh István Péter mestere a Képzőművészeti Egyetemen, ez a hatás pedig picikét tetten érhető a képeken – invitálta a tájképek megtekintésére az összegyűlteket Tóth László. Sokfélék a képek: a színhangulat adja az alapot, utána jön az improvizáció az alkotási folyamatban, hiszen zenész­festő a képek készítője. A sokszor forró hangulatú, olykor pedig hideg tájképfestmények tökéletes kísérői a 16. Völgyhídi Vásárnak a tájházban, a kovácsműhelynél.

Forrás: Bakos Ágnes, Nagyrákos