PROGRAMNAPTÁR
2024. június 21. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Vaskeresztes, III. Pinka-völgyi Halas Nap 2016.07.09 14:00

  nyomtatási kép

Harmadik Pinka­völgyi halasnap

halételek, némi labdarúgó körettel

2016. július 09

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének szervezésében, harmadik alkalommal rendezték a Pinka­völgyi Halasnapot, ahol a résztvevő csapatok nem csak a lógatásban, hanem labdarúgásban és a főzésben is jeleskedhettek. A tó mellé közel negyven horgász foglalt helyet a több kategóriában zajló, szigorúan barátságos horgászversenyen. A vaskeresztesi holtágnál, a hobbi felnőtt kategóriában 16­an, az alpesi – gyermek és ifjúsági kategóriában ­szintén 16­an mérték össze szerencséjüket, a verseny horgász kategóriában pedig heten fogták meg a botok végét. A foci kupán öt csapat, a halászlé főző versenyen pedig 20 csapat állt rajthoz. Utóbbiak magyar halakból készülő halételekkel versenyeztek. A hangulatos nap kispályás foci döntőjében a toronyi csapat győzedelmeskedett 3 – 1 – re az Oladi Apukák csapata ellen. 


V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő ünnepi beszéddel készült az eseményre:

Az életben a fontos dolgok, nem is dolgok. Sokkal inkább élmények. Ha valakik, hát a horgászok ezt jól tudják. Hiszen egy vérbeli horgász akár fogás nélkül is elégedetten tér haza egy hosszú nap után a patak vagy a tó partjáról. A természet csendjével fülében, kitisztult fejjel, jó kedéllyel. A hal sokszor már csak hab a tortán… S ha már a tortánál tartunk, a szakácsok is gyakran úgy vannak vele, hogy annyira élvezik a sütés-főzés hétköznapi mágiáját, úgy eltelnek a készülő étel illatával, hogy végül csak büszkén állnak a terített asztal mellett, s a kóstolást a vendégekre bízzák.

Hungarikumokért felelős államtitkárként persze tudom, milyen fontos hogy legyenek színes-szagos, kézzel fogható, kóstolható, leltárba vehető helyi értékeink is. A jó ételt nagyra értékelő emberként pedig határozottan örülök, hogy a pontyokról ma nem csak álmodozunk és az őshonos magyar halételeknek nemcsak az illatát érezzük. De azért azt hiszem, a bölcs horgászoknak és szakácsoknak igazuk van. A boldogságnak valóban nincsenek tárgyi feltételei.


A teljes élethez egészen egyszerű dolgok szükségesek. József Attila szavaival élve mindössze az, hogy Ehess, ihass, ölelhess, alhass! A Pinka-völgyi Halas Nap mindezt garantálja is – azaz, hogy csak majdnem. Lássuk csak! Enni ehetünk kedvünkre, hiszen a finomabbnál finomabb halételek ma a szó szoros értelmében egymással versenyeztek itt.  Akad innivaló is, amivel elkísérhetjük az ízes falatokat, nem kell attól félni, hogy vendégek szomja miatt apad el a Pinka-patak. És az ölelésnek sincs akadálya, hiszen ezen a színes családi rendezvényen ki-ki maga mellett tudhatja a számára legkedvesebbeket is. A költő felsorolásából csak az alvás hibádzik, hiszen abból itt éjfélig nem sok jut majd a kedves vendégeknek, de bízom benne, hogy korán kelő horgászoknak egy kis alváshiánytól nem megy el a jó kedve. Sőt, egyre szélesebbre kerekedik.


A Pinka-völgyi Halas Nap az étel-ital mellett jó társasággal, közösséggel kényezteti a lelket; versenyekkel, díjakkal simogatja a büszkeséget, jó ízű beszélgetésekkel frissíti az elmét; és szemnek-fülnek számos széppel szolgál: csodás tájjal, zenével, tánccal.

Kívánom, hogy a máskor olyan csendes horgászok, ma zajos örömmel ünnepeljenek, a szakácsok, labdarúgók is velük vigadjanak. A nyári szellő pedig vigye messzire a jó kedvük hangját, az őshonos halételek illatát, s vigye vele a Pinka-patak természeti kincseinek, a térség horgászati fejlesztéseinek és a Pinka-menti emberek vendégszeretetének jó hírét is!

Forrás: Turbók Attila, vaol.hu, FM

Fotó: Frisss.hu