PROGRAMNAPTÁR
2024. július 14. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Szombathely, Szent Márton Találkozó 2016.07.09

  nyomtatási kép

Szentmisével (is) ünnepelték Mártont

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő részt vett a Szent Márton találkozón tartott ünnepi szentmisén.

Sok százan gyűltek össze az Emlékmű­dombon, ahol a szombat délelőtti szabadtéri szentmise volt a hétvégi Szent Márton Találkozó fő programja. Az egyházmegye papjai és számos érdeklődő hallgatta a részben magyar, részben német, részben pedig cseh és latin nyelvű liturgiát ­ Szent Mártonról. – Öröm számunkra, hogy Szent Márton tisztelete ma is élő, és életpéldája sokak számára ma is vonzó – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Veres András, szombathelyi egyházmegyei kormányzó, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.


Szent Márton követésére szólított dr. Veres András: – Kívánom, hogy mai ünneplésünk segítsen mindnyájunkat Szent Márton életpéldájának nemcsak csodálásában, hanem követésében is – így fogalmazott. Kiemelte Dominik Duka személyét, a prágai érseket küldte Ferenc pápa a Szent Márton Találkozóra, az emlékév megünneplésére. – Személyes figyelem ez a pápától, hogy maga helyett olyan személyt küldött hozzánk üzenetének közvetítésére, aki a testvéri cseh nép fia, aki személyében is ismeri a közép­európai országok katolikusainak korábbi, több évtizedes megpróbáltatásait – mondta a szombathelyi egyházmegyei kormányzó.


Szent Márton volt az első, aki Isten és az emberek iránti szolgálatával érte el a szentséget. Ő pedig Pannónia legősibb városából, Savariából származik, a ti Szombathely városotokból – ezekkel a szavakkal méltatta Mártont Dominik Duka bíboros. Prága érseke arról is beszélt, hogy az egyház egyik nagy feladata, amelyet Szent Márton megmutat: az evangélium hirdetése, a katekézis, az oktatási rendszer megszervezése. Nagyszabású volt a mise: két óriási kivetőn követhették az érdeklődők a színpadra állított miséző hely történéseit, miközben kamerák pásztázták a közönség sorait. Kevesen ültek a széksorokba, inkább kihasználták a szabadtér előnyeit: kisszékekkel és esernyőkkel felszerelkezve érkeztek családok, házaspárok a szentmisére. Óriási tábla hirdette: zarándokvonattal is jöttek Szombathelyre. Szombaton kora reggel indult a Szent Márton Zarándokvonat Budapestről, a misére megérkeztek a zarándokok.


Az Emlékmű­domb környékét teljes egészében lezárták az autós és buszos forgalom elől a hétvégére, így nem zavarta semmi a mise rendjét. A szervezésben, a program lebonyolításában résztvevő fiatalok műsor­ és liturgiafüzetekkel látták le az érkezőket. A biztonságról rendőrök, közterület­felügyelők és polgárőrök mellett cserkészek is gondoskodtak Szent Márton születésének 1700. évfordulójának legnagyobb egyházi programján. 

Forrás: Vaol.hi, Bakos Ágnes