PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Horvátzsidány,Földmérők védőszentjének napja 2016.07.03 10:00

  nyomtatási kép

SZENT TAMÁS APOTOL, A FÖLDMÉRŐK VÉDŐSZENTJE

SZOBRÁNAK LELEPLEZÉSE

HORVÁTZSIDÁNY, Peru?ka Mária kegyhely – 2016.07.03

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő ünnepi beszédet mondott Szent Tamás Apostol szobrának leleplezése alkalmából:


A navigációhoz, a határok kijelöléséhez, a térképek rajzolásához a földmérők pontokat, méreteket, távolságokat határoznak meg. Munkájuk nélkül eltévednénk. De ahhoz, hogy az életünkben, hivatásunkban is megtaláljuk a helyes utat, másféle referenciapontokra, másféle iránymutatásokra is szükségünk van: többek között jelképekre, példaképekre, szertartásokra.

A vallásban könnyen rálelhetünk minderre. A templom tetején a kereszt az egyik leggazdagabb jelentést hordozó jelkép, a legendáriumokban megírt boldogok és szentek élete mindannyiunknak minta, az ünnepi szent mise liturgiája pedig mély tartalmakat őriz és tart életben.


Az értékek önmagukban észrevétlenek. Szavainkban, cselekedeteinkben érhetők tetten és alkotásainkban válnak láthatóvá. Ezért csodálatos, hogy mindazok, akik elzarándokolnak a Peru?ka Mária kegyhelyre immár 30 szoborban ismerhetnek rá a különböző mesterségek, hivatások választott hőseire, s az általuk képviselt értékekre. Közöttük talál ma helyére Szent Tamás, aki India, az építészek és a vakok mellett a földmérők védőszentje is.


Szent Tamás a geodéták számára a közösségvállalást, a hűséget, az elhivatottságot és a kitartást testesíti meg. Mindazokat az értékeket, amelyeket ez a gazdag hagyományokkal rendelkező szakmai közösség megőrizni kíván. Legyen hát a szoborpark legújabb tagja is jelkép, példakép, referenciapont és találkozóhely. Őrizze az értékeket és fűzze szorosra a kötelékeket.

Mutasson ezentúl irányt a földmérőknek, akár a hagyományaikhoz, akár egymáshoz keresik az utat.

Forrás: FM