PROGRAMNAPTÁR
2024. június 21. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Zsitkóc, Hetési Népi Étkek Kóstolója 2016.06.26 14:00

  nyomtatási kép

IGAZI»ÍNYENC DÉLUTA«ZSITKÓCBAN

2016.06.26


A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és a Zsitkóci Gyöngyvirág Kulturális Egyesület szervezésében tartották Zsitkócon a HETÉSI NÉPI ÉTKEK KÓSTOLÓJA – ÉLŐ SZAKÁCSKÖNYV című rendezvényt.
A mulatságon finom hetési ételeket készítettek a hídvégiek, a kámaháziak, a göntérháziak, a dobronakiak, a gáborjánháziak, a szijártóháziak, a söjtöriek, a tófejiek, a bödeháziak, a zalaszombatfaiak, a radamosiak, a hazaiak, valamint a muravidéki magyar önkormányzatok képviselői.V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő a beszédében a rendezvény témájához híven a Hetési vidékről beszélt.  A csodálatos, változatos természeti környezetünk, sokszínű tájaink, s a gazdag élővilágunk közös örökségünk. Egytől-egyig mind felelősek vagyunk érte, együtt kell vigyáznunk rá, együtt kell megvédenünk. Mégis fontos, hogy ezzel a szép és nehéz feladattal néhányunkat külön is megbízzuk; hogy legyenek, akik felkészülten, elkötelezetten, hivatásszerűen gondoskodnak természeti kincseink megőrzéséről. Ahogyan az is fontos, hogy a legszebb, legértékesebb tájainknak kivételes figyelmet szenteljünk, különleges védelmet és törődést biztosítsunk. Hogy ökológiai egységességüket megőrizzük a jelen és a jövő generációk számára.


Az Európai Táj Egyezményt Magyarország 2005-ben írta alá, és 2008-ban törvényben hirdette ki. Az egyezményben megfogalmazottak szerint a táj emberek által érzékelt területet jelent, amelynek karaktere a természeti, illetve a humán tényezők hatása és kölcsönhatása eredményeként jön létre. A természeti és kulturális örökségnek alapvető eleme a táj, mely elősegíti a helyi kulturális fejlődést, továbbá hozzájárul az emberek jólétéhez, valamint jelentős szerepet játszik a nemzeti és helyi identitás kialakulásában és megerősítésében..


V. Németh Zsolt államtitkár a szlovén falvak képviselőinek is átadta az Európai Táj Díjat

Ez a különleges vidék több mint egy definíció, igazi érték, lélekkel felruházva, ezt idézi fel a mintaprogram Mesés Hetés Zöldút szerethető elnevezése is. A Hetés magával ragadó varázsa immár kézzel fogható. Az Európa Tanács Táj Díját az idén 12 országból érkezett pályaműből a bizottság Mesés Hetés négy magyar és hat szlovén településének ítélte meg. Ez a program országos szinten, sőt, szerte Európában példaértékű megoldásokat mutatott fel a helyi értékek felkutatására és bemutatására, a helyi tudás hasznosítására. Fontos ráirányítani a figyelmet ezekre a jó gyakorlatokra, amelyek már bizonyítottak, amelyek megállták a helyüket, s amelyek követésre érdemesek.

 

Az idei és a korábbi győztes pályaművek nemcsak a hazai és határainkon túlnyúló tájak szépségeiről, de a hazai és a határokat átívelő kreativitásról is sokat elárulnak. Érdemes odafigyelnünk rájuk, mert izgalmasak és inspirálóak, s figyelmünk mellett őszinte elismerésünkre is rászolgáltak. Ezen felül pedig, feladatunk támogatni is minden olyan tevékenységet, ami a felsoroltak továbbélését segíti. Hogy gyermekeink és unokáink is ismerjék majd tájaink és kultúránk sokszínűségét, folytassák rítusainkat és tiszteletben tartsák értékeinket.