2024. április 19. péntek
09:00 : Duka 10:00 : Jeli megnyitó
|
Bajánsenye, kiállítás megnyitó 2016.06.24
Falusi gasztronómia Bajánsenyén
A helytörténet egyedi kincseit állították ki
2016. június 25
A turizmusban és az életünkben is helyre kell rakni a gasztronómiát, erről is beszélt V. Németh Zsolt államtitkár a bajánsenyei Művelődési Házban, a falusi háztartás gasztronómiai eseményei és eszközei című tárlat megnyitóján.
A tikkasztó forróságban hűsítő gyümölcsök és fűszerek illatát idézi a kiállítás, amelynek megnyitóján Percsák Sándor hegedűmuzsikája igazi mediterrán hangulatot hozott olasz szerenáddal. Mármár egzotikus a tárlat, hiszen régi népi tudást idéz: olyat, amit kevéssé ismerünk ma már. Mint a lekvárkészítés praktikái, vagy a savanyítás titka.
– Mi az Őrség? – kérdezte V. Németh Zsolt a kiállításnyitón. – A népi építészet, az Árpádkori templomok, a mozaikos táj, a növény és állatvilág, a kézművesség jut eszünkbe, és ebbe a sorba illik a gasztronómia – válaszolta az államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Úgy fogalmazott, hogy a gasztronómiát helyre kell rakni, az életünkben és a turizmusban is. – Akik használták ezeket az eszközöket, azok változatos ételeket tettek az asztalra – mutatta a kiállított konyhai tárgyakat. Az asztal és a tűzhely szerepét hangsúlyozta: egyegy család és közösség életében az volt, s talán az ma is a központ. Közben fel kell fedezni és meg kell őrizni az egykori tudást, ismereteket.
– Ahogy néhány évtizede a népdalkinccsel történt, az utolsó órában vagyunk a falusi gyümölcsészetben, a tejtermékek megőrzésében – sorolta a képviselő. Jó irány, hogy manapság az emberek már idegenkednek a tömegtermékektől, az egyedi, helyi termékek tere és ideje jön el. A különleges gasztronómiai kiállítás fontos része a terítékek, a terítés bemutatása: falusi asztalok szokásai, szabályai tárulnak az érdeklődők elé.
A kiállítás ötletgazdája Györke Gyuláné, és nagyon sokan adtak tárgyakat, eszközöket, hogy ilyen komplex legyen a bemutató.
Forrás: vaol.hu, Bakos Ágnes