PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Gérce, Vas Megyei Értékek Napja 2016.06.18. 12:00

  nyomtatási kép

Tripla érték­kiállítás és díjátadó Gércén

Ünnepeltek Vas megye értékőrzői

2016. június 18

A Vas Megyei Nyugdíjas Szövetség vehette át szombaton a tavaly alapított Vas Megyei Érték Díjat. Egy nagyszabású kiállításról is szólt Gércén a Vas Megyei Értékek Napja.


SZERETHETŐ ÉRTÉKEK – Nem elég, ha valami kiváló, különleges, jó minőségű. Többlet is kell hozzá: az, hogy szerethető legyen, egy közösség karakterét mutassa – ezt a tanácsot fogalmazta meg V. Németh Zsolt, hungarikumokért is felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője az értéknapon. Beszélt arról is, hogy ne térképészként, hanem festőművészként tekintsünk a vasi tájakra. Ne nyelvészként tekintsünk a nyelvre, hanem úgy, mint egy költő. És ne becsüsként értékeljünk egy hagyatékot, hanem úgy, mint annak örököse. Ez a helytörténeti értékgyűjtés kulcsa. – Itt, Vas megyében figyelnek az értékekre és az értékek őrzőire is – méltatta a vasi munkát az államtitkár.


KIÁLLÍTÁS Nagyon sokan voltak az értéknapon a gércei művelődési házban és környékén, ahol kipakoltak a térségi kézművesek és helyi termelők. A kézműves termékeknek ­egy speciális összeállításban ­a művelődési ház kiállítótere is helyet adott. Kós Károly építész gondolataival mutatta be a tárlatot és jelentőségét Tóth Csaba Munkácsy ­díjas festőművész, tanár. Azt mondta, a rendszerváltás előtt a vasfüggönytől nyugatra evidencia volt a múlt, a hagyomány értékelése, a vasfüggönytől keletre csak most látjuk, hogy a helyén van ez a fajta megbecsülés. Ezt mutatja a kiállításon a térség településeinek helyi értéktárba felvett fotó­leltára, az újonnan készült kézműves munkák tára, valamint a vasvári Békeházból kölcsönzött festménygyűjtemény anyaga. Kiemelte a vasvári alkotásokat: ötéves a gyűjtemény.


Már 3 ezer mű szerepel benne, 85 vasi képzőművész munkája – sorolta. A szisztematikus, tudatos gyűjtőmunkát hangsúlyozta Tóth Csaba, mert mint mondta, erre van szükség. Körbenézve kiemelte a szentgotthárdi nyugdíjasok csuhészobrait, a nyőgéri útszéli keresztekről készült fotósorozatot, valamint a bejcgyertyánosi vesszőfonás bemutatott hagyományát. S nem mellékesen a káldi mikrovilágot, azokat a fotókat, amelyek az egykori élet mindennapi mozzanataiból összeállva mutatnak korlenyomatot nekünk.


CIPÉSZ – Elkészült a cipőfelsőrész, aztán a talp, meg a sarok. Itt vannak a faszegek, mert akkor még azzal dolgoztak – mutatta Németh Ferencné, aki édesapja egykori cipészműhelyének kincseivel gazdagította a káldi helytörténeti gyűjtést és a gércei tárlatot. Az eszközök, tárgyak, cipők háttereként egy Vas Népét tett ki: 1987­ben számolt be a lap az édesapja műhelyéről. Káldon nemcsak a cipész­hagyomány a fontos, hanem a település minden értékének őrzése – határokon át is. Éppen egy hónap múlva lesz többnapos értékőrző programsor. – Jönnek a csíkszentimreiek, hangverseny is lesz, meg kiállítás nyílik – sorolta Németh Ferencné. Akkor lesz a helyi önkéntes tűzoltó egyesület jubileuma és székelykaput kapnak az erdélyi testvértelepüléstől – egészítette ki dr. Schmidt József, Káld polgármestere.


DÍJAZOTTAK A Vas Megyei Érték Díjat a gércei értéknapon a Vas Megyei Nyugdíjas Szövetség vehette át Majthényi Lászlótól, a Vas Megyei Közgyűlés elnökétől. Méltatásában elmondta: idén 25 éves a szövetség, fiatalos lendületüket az is mutatja, hogy új, fiatalos honlapon sorolják a kulturális, vagy éppen sportos programjaikat, idén például ötven rendezvényük van. Ernyőszervezetként, több mint negyven klub és egyesület tartozik hozzájuk. A Vas Megyei Érték Díj mellett a közgyűlés jubileumi oklevelét is megkapta a szövetség. Majthényi László beszédében többeknek megköszönte az értékőrző munkát: a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársainak, V. Németh Zsoltnak, országgyűlési képviselőnek, államtitkárnak, valamint Tausz Istvánnak, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnökének és Szijártó Lászlónak, a Vas Megyei Közgyűlés képviselőjének. 

Forrás: vaol.hu, Bakos Ágnes