PROGRAMNAPTÁR
2024. június 25. kedd
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Vönöck, VI. Buti Pálinkafesztivál 2016.06.18 10:00

  nyomtatási kép

Hatodszor is a pálinkáé volt a főszerep Vönöckön

­A kökény aranyat ért

2016. június 18

Sokan látogattak el Buti Károly gyümölcsösébe, ahol hatodik alkalommal rendeztek fesztivált a pálinka tiszteletére.


V. Németh Zsolt államtitkár valóságos tudományos elemzést adott a körtéről,­ a gyümölcs maga az egészség, a puha körte gazdagság, körtével tüzelni hiábavaló szerelem, a legpuhább körte pedig minden bizonnyal a pohárban van.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke jó hírt közölt: a málna nem fagyott el. Majd újabb örökérvényű igazságot osztott meg: a pálinkát bárhol, bárkivel, bármikor lehet fogyasztani. Somogyi Mihály kisbíró dobpergés kíséretében kiáltványt intézett a közönséghez a pálinka áldásairól. Lesz itt zene, alkohol és mámor... ígérte ­ és lett.


Hatodik éve vállalják Butiék a fesztivál megrendezését, és már csak ők vannak, akik kitartanak. És sokat nyújtanak, zenét, szórakozást, étkeket és széles kulturális kínálatot. A család nevében Buti Mónika köszöntötte a megjelenteket, és nyitotta meg a fesztivált, ahol számos program várta az érdeklődőket. Színpadra lépett a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar, őket követték Fergetegék Nickről, s ezúttal is fergetegesek voltak. Délután befutott Nagy Feró és csapata, megtelt a sátor. 


Szépségkirálynő ­választással folytatódott a program, a tavalyi szépség, Gelesits Réka adta át a díjat az idei nyertesnek. Enyingi Ingridnek, aki ráadásul vönöcki. Marót Viki és a Nova következtek ­ de sokan egy másik helyszínre igyekeztek. A nagy sátor melletti sörsátorban egyre többen foglaltak helyet maguknak, hogy megnézzék a magyar ­izlandi összecsapást. Az Eb okozta izgalmakat az Ocho Macho vezette le, majd a Lord folytatta, végül DJ Wallas zenéjére zárta a napot a pálinkafesztivál.


A program keretein belül versengtek a pálinkák és a párlatok, a Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület szervezésében szakmai zsűri minősítette a beérkező nedűket. Kilenc kategóriában várták a pályázókat, nevezhettek bérfőzetők, magánfőzők és kereskedelmi pálinkakészítők is. A pálinkafesztiválon társadalmi zsűri is dolgozott. ­Erőss Elemér elnöklésével ­ők a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt pálinkák közül választották ki az abszolút bajnokot. A nevezők izgalmasabbnál izgalmas ízekkel pályáztak, fahéjas narancs­, füge­ és diópálinka mellett még céklapárlattal is próbálkoztak a versenyzők.

A díjakat dr. Bikfalvi Istvánné dr. Hamza Kinga versenyigazgató, Palotás József, az egyesület elnöke, dr. Fekete Attila, a NAV Vas megyei igazgatója, Ágh Péter országgyűlési képviselő és V. Németh Zsolt adták át. Buti Károly mind a klasszikus, mind a vadontermő gyümölcsökből készített pálinkáival, párlataival tarolt, aranyérmet szerzett a szilva­, a vadcseresznye­, a kökény­, a feketeszeder­ és a barkócaberkenye­pálinkája, ezüstérmes lett a vadalma­, a bodza­ és a csipkebogyó­, míg az alma­, a sárgabarack­, a vilmoskörte­ pálinka, a sütőtökpárlat és az erdők­ mezők illata vegyes párlat bronzérmet ért.


V. Németh Zsolt a Földművelésügyi minisztérium különdíjával Buti Károly kökénypálinkáját jutalmazta, mint mondta, fontos, hogy a vadonélő növények értékeit is megőrizzék.


Az államtitkár sem távozott üres kézzel, az általa készített pálinkák ezüst és bronz minősítést szereztek.

Forrás: vaol.hu, Cseszkó Tamás