PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Őriszentpéter, Magyartarka Szakmai Nap 2016.06.16 10:00

  nyomtatási kép

A fejőrobot a jövő kihívása 

2016. június 16. ­

A jövő kihívásairól is szó esett a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének szakmai napján, amelyet ma rendeztek meg az Őrségi Nemzeti Park Széll Kálmán ­majorjában. Nézd meg a lányát, vedd meg az apját! ­ állítólag ez a titka a tenyészállat nevelésnek. Persze csak leegyszerűsítve, hiszen bár való igaz, hogy a jó szemű gazdák már a fiatal bikák lányaiban meglátják a jövő tenyészállatait, azért a sikerhez ennél több kell. Erről és más szakmai fogásokról is szó esett tegnap az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának Széll Kálmán­ majorjában, ahova az ország minden részéből érkeztek magyartarka ­tenyésztők. 

Az 1500 tagot tömörítő országos egyesület ­ amelynek elnöke a Jákon gazdálkodó Rácz Károly ­ évente két alkalommal szervez szakmai napot, mindig az ország más­-más részén. Az Őrségbe sokan és szívesen jöttek, és nem bánták meg, hiszen az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Földművelésügyi Minisztérium néhány évvel ezelőtt indított közös mintaprogramja ezidáig egyedülálló az országban. A mintaprogramban a nemzeti park az általa megvásárolt magyartarka növendék üszőket őrségi gazdákhoz helyezi ki, akiknek csak a felnevelt állat értékesítésekor kell kiegyenlíteniük a vételárat. 

V. Németh Zsolt államtitkár és dr. Markovics Tibor igazgató a nemzeti park két éve épült istállójában 

A kísérlet bevált, eddig kilenc őrségi település 11 gazdálkodójához több mint 110 állatot helyeztek ki ­ hallottuk V. Németh Zsolttól, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárától, aki megjegyezte azt is, hogy a program több szempontból is jelentős. Egyrészt munkahelyet teremt, segítheti új gazdálkodók elindulását; másrészt természetvédelmi célt is szolgál, hiszen az Őrségben a természet megőrzésének egyik fontos eszköze a legeltetés. Ráadásul, mint azt az államtitkár elmondta, ez a program viszonylag kevés pénzből megvalósítható: például az idei 16 millió forint támogatásból további ötven állat kihelyezésére futja. az Őrségi Nemzeti Park igazgatója még jól emlékszik a kezdetekre. Arra is, hogy a prog­ramot felkaroló munkatársa, Kovács Mesterházy Zoltán 2002­ ben, amikor megvásárolták az első 67 üszőt, azt mondta: ezzel a nemzeti park lett a legnagyobb állattartó az Őrségben. Addigra az egykori téeszek, gazdaságok istállói kiürültek, az egy ­kéttehenes gazdák is felhagytak az állattartással, és ez bizony a környezeten is meglátszott: az őrségi gyep (majdnem) megsemmisült. Szerencsére a nemzeti park szakemberei időben léptek, és az igazgató szerint Kondorfa az egyik remek példa arra, hogy magyartarkákkal a legelőket is rendbe lehet hozni. 


A nemzeti park saját, 550 magyartarkából álló állománnyal is büszkélkedhet, a hízóbikákat értékesítik, és mivel úgy tapasztalják, hogy az értékes tenyészállatokra van kereslet, vemhesüsző­ előállítással is foglalkoznak. A Magyartarka Tenyésztők Egyesületének elnökétől, Rácz Károlytól megtudtuk: Vas megyében tíz nagyobb törzstenyészetben körülbelül 3 ezer magyartarka tehenet tartanak. A vasi magyartarka­tartók közül többen tenyészállataikat is bemutatták Őriszentpéteren, ahol a messziről jött vendégek a szálastakarmány ­betakarítás korszerű technológiájával és a nedves ipari melléktermékek korszerű betárolásának módszerével is megismerkedhettek. A szakmai napon dr. Wagenhof er Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója az ágazat problémáiról (például az alacsony tejátvételi árakról), dr. Húth Balázs, az egyesület tenyésztés­ és marketingvezetője pedig a tenyésztés során alkalmazható újdonságokról beszélt.

A jövőt illetően szóba került a munkaerőhiány is, ami újabb feladatok elé állítja az állattartókat, hiszen eljön az az idő, amikor fejőrobotokkal kell dolgozniuk, ez pedig új kihívást jelent, hiszen a tenyésztés során olyan utódokra kell majd törekedni, amelyek tőgyei alkalmasak lesznek a robottal végzett fejésre.

Forrás: vaol.hu, Nagy Ildikó

Fotó: Nagy Ildikó