PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Alsóörs, Információs Pont megnyitása 2016.06.10 14:00

  nyomtatási kép

Szeresd a magyart - új értékkel bővült az alsóörsi strand   

2016.06.10

Fontos küldetése lesz ennek az igényesen berendezett faháznak, nem más, mint a magyar termékek megismertetése és népszerűsítése – mondta Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt a községi strandon létesített Információs Pont átadása alkalmából.

Az új létesítmény felavatására június 10-én került sor V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Vörösmarty Éva megyei képviselőasszony, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke és mások jelenlétében. Hebling Zsolt elmondta, örül annak, hogy Alsóörs ismét élen jár a fejlődés útján, hiszen Veszprém után községünk a második település az országban, ahol a Szeresd a magyart Információs Pont és Vásár létrejött. A strand ideális helyszín, hiszen évente 130 ezer vendég fordul meg nálunk, lehetőséget nyerve értékeink, hungarikumaink megismerésére. Egyben köszönetet mondott azért a segítségért, amelyet a község ebben a vonatkozásban kapott.



V. Németh Zsolt különleges helyszínnek nevezte a Balaton pannon tájba simuló, értékek sokaságát hordozó északi partját. Ez már maga is hungarikum – mondta. Hangsúlyozta nemzeti értékeink megismerésének szükségességét, a minőség szerepét, és azokat a módszereket, melyek révén a kulturdiplomácia összehangolható az üzleti érdekekkel. Ez azért is lényeges, mert a turisztikai piacon erősíti egymást a két tulajdonság. Alsóörsnek jók az esélyei, az értékpiramison jól egészítik ki egymást a hungarikumok és a megyei értékek. Most készül a hungarikum stratégia – folytatta az államtitkár, várjuk, hol tehetünk bátor lépéseket. A továbbiakban gratulált Alsóörs önkormányzatának és a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítványnak, bízva abban, hogy a jó példa követendő lesz országszerte.



A továbbiakban Dr. Horváth Zsolt alapítványi elnök ismertette az eddigi tapasztalatokat. Veszprémben 2015 májusában nyílt meg kísérleti jelleggel az első pont, melynek nyolc hónap alatt ötezer látogatója volt. A pozitív visszajelzések hívták életre a folytatást, nem véletlen, hogy éppen a hungarikum mozgalomhoz elsők között csatlakozó Alsóörsön, ahol a permi vöröskő és a Balaton-felvidéki vert csipke már a megyei értéktár részét képezi, és ahol a környék egyik legszebb strandja várja vendégeit. A strandon pedig egy vadonatúj faház, ahol egyedi magyar termékek kaphatók. Jól megférnek itt egymás mellett a különféle ajándéktárgyak, könyvek, kiadványok, köztük egy szép összeállítás Veszprém megye értékeiről, kulturális információk, térképek túraútvonalakkal, valamint ékszerek, fűszerek, beleértve a székely termékeket, köztük a parajdi sókészítményeket és a havasi mézet is. Aki „vásárfiát” kíván hazavinni, többek között két különleges magyar kártyát talál: az egyiket büszkeségeink, feltalálóink arcmása díszíti, a másikon a magyar labdarúgás fénykorának sztárjaival találkozunk. Ez utóbbi pakliból természetesen nem hiányzik az aranycsapat csapatkapitánya, Puskás Ferenc sem, ám ő már messziről mosolyog ránk az információs pont kínálatának egyik pólójáról.

Összességében: az új létesítmény kiváltképp alkalmas arra, hogy összefoglalja a tudnivalókat és nyújtson információt minden vonatkozásban, teremtsen vásárlási lehetőséget, miközben népszerűsíti értékeinket, kultúránkat, termékeinket, mindazt a szeretnivalót, ami magyar.

Forrás: www.alsoors.hu, Kovács Piroska