PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Budapest,Európai Táj Egyezmény műhelykonferenciájának zárása 2016.06.10 17:30

  nyomtatási kép

Az Európai Táj Egyezmény műhelykonferenciájának zárása

2016.06.10

V. Németh zsolt államtitkár részt vett az Az Európai Táj Egyezmény 17. nemzetközi műhelykonferenciájának zárásán, melyen ünnepi záró beszédet mondott.

A résztvevőket így köszöntötte: Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy Budapest adhatott helyet ezen nemzetközi rendezvénynek, az Európai Táj Egyezmény 17. műhelykonferenciájának. 12 ország – Csehország, Szlovák Köztársaság, Spanyolország, Horvátország, Finnország, Olaszország, Lettország, Törökország, Magyarország, Ciprus, nem utolsó sorban pedig Hollandia – remek pályaművét láthattunk.

Reméljük, hogy a bemutatott projektek minden kedves résztvevőt megerősítenek abban, hogy a civil szervezeteknek és tenni akaró helyi közösségeknek milyen jelentős szerepük van a táj- és mint olyan, a tájidentitás alakításában. Hiszem, hogy az ismertetett pályaművekből erőt és ötleteket meríthetünk kormányzati, önkormányzati és civil feladatainkhoz.


Az Európai Táj Egyezményt Magyarország 2005-ben írta alá, és 2008-ban törvényben hirdette ki.. Az egyezményben megfogalmazottak szerint a táj emberek által érzékelt területet jelent, amelynek karaktere a természeti, illetve a humán tényezők hatása és kölcsönhatása eredményeként jön létre.

Mégis – én azt gondolom – több ennél. Engedjék meg, hogy tájhoz való viszonyunkat Elekes Ferenc gondolataival árnyaljam tovább: Sokféle festői táj van a világon a Niagarától a gyergyói tisztásokig. De azt a festői tájat a legnehezebb szó nélkül hagyni, amelyhez küzdelmeinkkel kapcsolódunk. Ahol örökké reménykedünk, ahol sokszor csalatkozunk, de ahol újrakezdünk mindent. Ahol van erőnk újrakezdeni mindent. Ahol születtünk.

Mert a táj, amelyben élünk, kulcsszerepet játszik az egyén és a társadalom jólétében; védelme, kezelése és tervezése mindenki számára jogokat biztosít, ugyanakkor mindenkire kötelezettségeket is ró.

A pályázatok megmutatják, hogy mind az egyén és mind a közösségek döntése és cselekvése tükröződik a körülöttünk lévő tájban, alakítja és formálja azt. A táj ezért az emberi jogok és a demokrácia területi vetületének is tekinthető egyben.

Az államtitkár gratulált a magyar-szlovén közös pályamű benyújtóinak is, azoknak, akik nélkül ez az együttműködés nem jöhetett volna létre. Felhívta a figyelmet arra, hogy sikerének záloga abban rejlik, hogy rámutatott a tájak határokon átnyúló jellegére, a helyi lakosság bevonásának kulcsszerepére és a nemzetek közötti összefogás fontosságára.

Végezetül köszönetet mondott a konferencia résztvevőinek, hogy – a lehetőségekkel élve és teljesítve kötelezettségeinket – áldozatos munkájukkal a fenntartható fejlődés terén ilyen szép eredményeket értek el. Sok sikert kívánt az Európai Táj Egyezmény 18. műhelykonferenciájának megvalósításához, aminek házigazdája október 5-7. között Örményország lesz.

Forrás: FM