PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Budapest, Európa Tanács Táj Díjának átadója 2016.06.09 20:15

  nyomtatási kép

Magyar és szlovén települések kapták az idén az Európa Tanács Táj Díját

2016. június 10. 

V. Németh Zsolt államtitkár részt vett az Európa Tanács idei Táj Díj átadón.

Magyar és szlovén településeknek ítélte oda a Miniszterek Bizottsága az Európa Tanács idei Táj Díját, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter adott át Bedő Andreának, a projekt magyar vezetőjének csütörtökön, Budapesten.


Fazekas Sándor ismertette, hogy az idén 12 országból érkezett pályaműből a bizottság négy magyar és hat szlovén településnek, valamint két magyar civil szervezetnek ítélte meg a díjat.

A pályázók a magyar és a szlovén határ két oldalán lévő muravidéki települések - Bödeháza, Gáborjánháza, Szíjártóháza, valamint Zalaszombatfa; továbbá Göntérházának (Genterovci), Kámaházának (Kamovci), Radamosnak (Radmozanci), Zsitkócnak (Zitkovci), Hídvégnek (Mostje), Bánutának (Banuta) - és két magyar civil szervezet - a Vasfüggöny út Egyesület és a Zöldutak Módszertani Egyesület - tájmegőrző és fejlesztő koncepcióit hangolták össze annak érdekében, hogy a hetési tájon lévő épített és természeti kincsek megőrizhetők és fejleszthetők legyenek.


A miniszter hangsúlyozta, a díj fontos visszaigazolása annak, hogy a magyar tájegyezményben vállalt kötelezettségeket teljesíti az ország, és a kitűzött célokat megvalósítja. Az Európai táj egyezményben foglaltak végrehajtásáért felelős szaktárca vezetőjeként Fazekas Sándor külön is köszönetet mondott a nemzetközi pályázat előkészítését végző tárcaközi testületnek, valamint a bíráló bizottságnak.


Az Európai táj egyezmény 17. műhelykonferenciáját 35 ország képviselőinek részvételével Budapesten tartják. A tanácskozáson a magyar tapasztalatok megismerésén túl átadják egymásnak a legjobb gyakorlati módszereket a tájgazdálkodás, a tájfenntartás és tájépítészet területén, szem előtt tartva a fenntarthatóság elvét.

Forrás: MTI