PROGRAMNAPTÁR
2024. július 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Zalabér, Karintia Kalászos Roadshow 2016.06.10 10:00

  nyomtatási kép
A zöldítés fontossága és aktualitásai

2016.06.10

A zalabéri Karintia Kalászos Roadshow megnyitóján - A zöldítés fontossága és aktualitásai- címmel tartott előadást, V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium, Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős államtitkára.


Beszédében megemlítette hogy, a KAP reformban a zöldítés a közvetlen támogatások közjavakat ellátó jellegét hivatott erősíteni. Az intézkedés során a tagállamoknak éves közvetlen támogatási keretük 30%-át kell kötelezően felhasználniuk. Magyarország minden gazdálkodó számára hektáronként megegyező nagyságú zöldítési összeget vezetett be. A zöldítés révén javulhat a környezetvédelmi teljesítmény, amely uniós szinten képes elősegíteni az éghajlat és a környezet szempontjából kedvező mezőgazdasági gyakorlat elterjedését.

A zöldítés az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági tevékenységekre, azaz gyakorlatokra nyújtott támogatás. A zöldítés a KAP reform eredményeképpen, 2015-től került bevezetésre. Elsődleges célja, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végzők egyre nagyobb mértékben járuljanak hozzá a mezőgazdaság alapját is képező környezet és természeti erőforrások megőrzéséhez. Minden gazdálkodónak, aki egységes területalapú támogatást igényel teljesítenie kell ezeket a gyakorlatokat, hacsak valamilyen módon nem mentesül.

A zöldítés kötelező a gazdálkodók számára, és nem teljesítés, vagy vétség esetén a zöld komponens elvesztésével jár.

 

Az államtitkár előadásában az is elmondta, hogy a mezőgazdasági és élelmezési célú genetikai erőforrásaink megőrzése nemzeti feladat.  Ez létérdekünk, hiszen a genetikai erőforrások birtoklása egyre inkább a gazdagság és a hatalom egyik alapja lesz. Ezért a hazai fajták, tájfajták, primitív fajták, ökotípusok, kultúrnövény rokonfajok megőrzése nemzetbiztonsági kérdés is. A régi fajtákra, mint az egész emberiség közös örökségére, a hazaiakra pedig, mint a nemzet közös örökségére kell tekintenünk.

A Növényi Diverzitás Központ teljes körű növényi génmegőrzési tevékenységet végez, így ellátja a hazai kultúrnövény génforrás-megőrzés bázisintézményi feladatait, a haszonnövények génforrásainak genetikai tartalékként történő megőrzését, végzi a szántóföldi és zöldségnövény, valamint a hazai kultúr- és természetes flóra genetikai erőforrásainak felkutatását, felmérését és gyűjtését, különös tekintettel a magyar tájfajtákra és a hazai flóra mezőgazdasági és élelmezési szempontból fontos elemeire. Gondoskodik a ritka és kipusztulással fenyegetett hagyományőrző szántóföldi és zöldségnövény fajták és tájfajták fenntartásáról és szaporítóanyaguk előállításáról. Tevékenysége az EU LIFE+ program keretében kialakított Pannon Magbank projekt révén kiterjed a vadon élő edényes növények génmegőrzésére is. Jelenleg a Növényi Diverzitás Központ a vad- és kultúrnövény génforrás-védelem hazai bázisintézménye, és felelős a hazai intézményekben folytatott génmegőrzési tevékenységek szakmai koordinációjáért, az Országos Bázis Tároló üzemeltetéséért, a géntartalékok Nemzeti Adatbázisának létrehozásáért, valamint a Földművelésügyi Minisztérium, illetve az Országos Génbank Tanács irányítása mellett a hazai génmegőrző tevékenységekhez kapcsolódó hazai és nemzetközi együttműködési programok koordinálásáért.

 

2015-ben az FM, a NAK valamint az MVH együttműködésében megjelent a Zöldítési Gazdálkodói Kézikönyv, célja, hogy minden érintett gazdálkodó a lehető legtöbb szakmai és technikai információ birtokában tudjon felkészülni a zöldítéssel kapcsolatos szabályozási követelményekre.

Tekintettel arra, hogy a 2015 kiadás még a zöldítés rendelet és a zöldítéssel kapcsolatos bizottsági iránymutatások megjelenése előtt látott napvilágot, több szempontból is szükségessé vált a kézikönyv aktualizálása. Így megjelent a frissített, az utóbbi egy évben bekövetkezett változásokat is figyelembe vevő 2016-os Zöldítés Gazdálkodói Kézikönyv.

Az újabb értelmezések és iránymutatások tükrében jelentősen bővült a diverzifikációval foglalkozó fejezet, hiszen ezen a területen koncepcionális változásokra került sor a kézikönyv legutóbbi kiadását követően, továbbá pontosításra került több növénylista is.

A frissített kézikönyv minden gazdálkodó számára hasznos információval szolgál.

Forrás: FM