PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Gersekarát, Kálvária avatás 2016.05.22 14:00

  nyomtatási kép

A gersekarátiak megmutatták a közösségi összefogás erejét: kálváriát és színpadot avattak a hegyháti faluban

2016. május 22

Megmutatta a közösségi összefogás erejét a hegyháti falu: fél év alatt összeadták a pénzt egy gyönyörű kálvária és egy szabadtéri színpad kialakítására. Szentmisével avatták fel vasárnap a vallási turizmus új vasi gyöngyszemét. ­


Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen. E gondolat nyomán Széchenyi Istvánt igazolják a gersekarátiak ­ kezdte V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője avatóbeszédét. Szent Ferencről is szólt, hiszen páratlan zöld környezetben, madárcsicsergés közepette zajlott a kálváriaszentelés. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett: a XV. századra visszanyúló hagyománya van a keresztútkészítésnek.


Eleinte nem volt „szabály” arra, hány állomáson mutassák be Krisztus életét, szenvedéstörténetét, aztán a ferencesek nyomán 14 stáció a jellemző. Gersekaráton 14 plusz egy állomása van a keresztútnak: Krisztus feltámadása az utolsó. ­ Tökéletesen alkalmas a kálváriára a helyszín, hiszen a természet szívében maradva találkozhatunk a természetfelettivel ­ így fogalmazott a képviselő. Méltatta a helyiek tenni akarását. Azt mondta, ha Gersekarátra jön avatni, akkor azt látja, hogy nemcsak a pályázatokon nyert összegeket költik el jól a helyiek, hanem kiegészítik saját forrásokkal a terveiket. Ettől értékesebbek a munkáik ­ ez a keresztút is.


A közösség, szerinte, az emberi együttműködés legmagasabb szintje, amelyből mindenki az ereje és lehetőségei szerint veszi ki a részét. Mindig vannak, akik hátukon viszik a kezdeményezéseket, Gersekaráton ilyen a Hári házaspár: Hári Antal alpolgármester és felesége. Annak idején a közösség 16 millió forintot remélt az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán, végül 4,8 millió forintot nyertek. 


Ezt az összeget egészítették ki a helyiek, nemcsak pénzzel, de kétkezi munkájukkal is. Bárki örökbe fogadhatott egy­egy stációt, a támogatásért cserébe pedig a neve felkerült a keresztút adott állomására, és mindenkinek hírül adja a segítséget. S nem csak helyiek voltak segítőkészek: budapesti cégek adtak rózsát és kecskeméti vállalkozás válaszolt a gersekarátiak levelére, fűmaggal járult hozzá a létesítmény kialakításához.


Ahogy Hári Antal elmondta: az utolsó simításokat az avató reggelén tették a csodaszép parkban. A tűzzománc alkotások M. Gubán György munkái, már januárra elkészültek. A mészkőből készülő, 180 centiméter magas stációkat egy zalaegerszegi vállalkozás készítette Gersekarátra. Gyönyörű a kilátás, klasszikus, mégis újszerű vallási tartalommal töltötték meg a templomkertet: igazi gyöngyszeme készült, készül a Vas megyei vallási turizmusnak Gersekaráton. 

Forrás: Vaol.hu,Bakos Ágnes