PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Körmend, lakossági fórum 2016.05.20 15:00

  nyomtatási kép

Parázs vita és indulatok: így zajlott a pénteki lakossági fórum Körmenden

2016. május 20

Sokan elmentek az önkormányzati hivatal nagytermébe, hogy válaszokat kapjanak a menekültekkel és a táborral kapcsolatos kérdéseikre. Mint arról beszámoltunk, csütörtökön civil kezdeményezésre hívtak össze lakossági fórumot, a pénteki résztvevők között sokan voltak olyanok, akik a csütörtöki eseményen is ott voltak. A lakossági fórumon minden korosztály képviseltette magát, indulat és félelem kavargott az emberekben. Bebes István polgármester hirdette meg a pénteki lakossági fórumot az ideiglenes befogadótábor ügyében Körmenden. Célja az volt, hogy a város polgárai hiteles válaszokat kapjanak kérdéseikre a szakértőktől.


Bebes István dr. Dukai Miklóst, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkárát, dr. Sipos Anikót, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Nyugat­dunántúli Regionális Igazgatóság igazgatóját, valamint dr. Tiborcz Jánost, Vas megye rendőrfőkapitányát hívta meg az eseményre. Mellettük V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő is részt vett a fórumon.

Az eseményen először a szakemberek értékelték az elmúlt hetek eseményeit, valamint a tábor működéséről beszéltek. Ezt követően vette át a lakosság a szót. Dr. Dukai Miklós arról beszélt, hogy a kormány együttérez a körmendiekkel, nekik is az a céljuk, hogy mielőbb bezárhassák a tábort. Emellett a biztonságra is kiemelt figyelmet fordítanak: a város mintegy 24 millió forintos támogatást kap a kormánytól a közterületi kamerarendszer bővítésére. Kiemelte: átérzi a körmendiek helyzetét, hiszen ő is három lányt nevel. Dr. Sipos Anikó a fórum előtt ellátogatott a táborba. Mint mondta, rendet és nyugalmat tapasztalt.


Dr. Tiborcz János készített egy statisztikát: összevetette 2015 májusának első két heti, valamint 2016 májusának első két heti adatait. Ezek alapján nem nőtt a bűnözés a városban. Hozzátette: soha nem látott közterületi rendőri jelenlét van Körmenden. A lakosság soraiból elsők között szólalt fel Szabadi István református lelkész, a csütörtöki lakossági fórum egyik összehívója. Beszédében kifejtette: sok jelzés érkezik hozzá, hogy a körmendiek félnek, nyugodtan szeretnének élni. Ezért szeretnék tudni, meddig maradnak itt a menekültek. Dr. Sipos Anikó adta meg kérdésére a választ: a menedékkérelmek elbírására maximum hatvan nap áll rendelkezésre, de sok menekült az eljárás befejezése előtt ismeretlen helyre távozik a táborokból. Ebből is látszik, hogy nem akarnak sokáig maradni, Magyarországot csak tranzitországnak tekintik.

Ezután egy középkorú férfi szólt a közönséghez. Kifejtette, hogy a menekülttábor rossz, de el kell fogadni. Hiszen attól, hogy lázonganak, semmi sem lesz más. Ő hisz abban, hogy a polgármester tisztességgel megtesz mindent körmendiekért. A csütörtökihez hasonlóan most ismét előjött a biztonság kérdése. Sokan jelezték, hogy nem érzik magukat biztonságban. Félnek, féltik a gyermekeiket.


V. Németh Zsolt felszólalásában azt mondta, hogy a félelem jogos, hiszen egy ismeretlen dologgal állunk szemben. Bebes István ezután emlékeztette a polgárokat arra, hogy a menekültek megérkezése előtt is voltak bűncselekmények, bűnesetek a városban. Ehhez a véleményhez csatlakozott dr. Tiborcz János is. Mint mondta, a körmendiek között is vannak olyanok, akik bűnt követnek el. A migránsok megérkezése a bűnügyi esetek számán mit sem változtatott. Sokan erre csak úgy reagáltak: még valóban nem történt meg a baj, de nem szabad megvárni, amíg akár csak egyszer is előfordul. Bana Tibor országgyűlési képviselő a csütörtöki fórumhoz hasonlóan ezen is beszélt arról, hogy Lázár János miniszter el tudta érni, hogy bezárják a nagyfai tábort. Szerinte Bebes Istvánnak is addig kellene tiltakozni, míg ez meg nem történik. Erre a polgármester úgy reagált, hogy tiltakozott mindaddig, míg nem látszott világosan, hogy ez egy feladat, amit mindenképpen meg kell oldani. Így próbálta a lehető legjobbat kihozni a helyzetből, illetve továbbra is mindent megtesz azért, hogy ne legyenek problémák. A lakossági fórum ezután némileg személyes csatározások és véleményütköztetések színterévé alakult, így a moderátor berekesztette a rendezvényt. 

Forrás: Vaol.hu,Vadas Krisztina