PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Gödöllő, Fotókiállítás megnyitója és konferencia központ megtekintése 2016.05.18 16:00

  nyomtatási kép

Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőn május 18-22. között

2016. május 20. 

Szerdán kezdődött és vasárnapig tart a második Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, amelybe idén a gödöllői fő helyszín mellett a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum is bekapcsolódik. A fesztivál fővédnöke Áder János köztársasági elnök úr.


A fesztivál indításaként a magyar nemzeti parkokat bemutató „Varázslatos Magyarország" szabadtéri fotókiállítást V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára nyitotta meg 2016. május 18-án. Az államtitkár beszédében kiemelte a nemzeti parkok értékmegőrzésének fontosságát, az ott dolgozók és az oda látogató fotósok munkáját és eredményeit, mely az immár hat éve működő Varázslatos Magyarország fotóverseny által folyamatos figyelmet tud adni nemzeti parkjainknak. Az államtitkár kiemelte a Gödöllőn működő Haszonállat-génmegőrzési Központ és a nemzeti park igazgatóságok közös munkájának eredményeit, valamint elmondta, hogy hazánkban több mint 750 létesítményben folyik ökoturisztikai tevékenység a természetvédelmi területeken, ahová a társadalom egyre szélesebb rétegei látogatnak megcsodálni a természet szépségeit. Az államtitkár beszédében kiemelte a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál által létrejövő lehetőségeket, melyek mind az alkotók, mind a közönség számára kiemelkedőek. A Varázslatos Magyarország fotókiállítás a Fesztivál után a gödöllői Királyi Kastélyban, a hatvani Grassalkovich-kastélyban, majd nemzeti parkjaink látogatóközpontjaiban lesz megtekinthető, helyszínenként 2-3 héten keresztül.


A fesztivál idei kiemelt témáját a vizes élőhelyek és védelmük képezi. Az öt nap alatt a filmvetítések mellett természet- és környezetvédelmi programok, filmszakmai és környezetvédelmi konferenciák, környezetvédelmi előadások, koncertek várják az érdeklődőket. A fesztivál összes programja ingyenes. Ebben az évben 34 országból több mint háromszáz nevezés érkezett, a közönség száz filmmel találkozhat majd, köztük több országos premierrel is, meglepéséként pedig Tóth Zsolt Marcell Négy évszak a Hortobágyon című alkotása 3D-ben is látható lesz. A Fesztivál kísérőrendezvényeként a gödöllői Alsóparkban bemutatkoznak több szakmai partner között a nemzeti park igazgatóságok, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és a Haszonállat-génmegőrzési Központ Méhészeti és Méhbiológiai Intézete.

Forrás: FM Sajtóiroda