PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Budapest, Országos Hulladékgazdálkodási Konferencia 2016.05.18 9:00

  nyomtatási kép

Eredményesen zárult az OKTF NHI zöldkonferencia

2016. máj. 19. 

Értékes szakmai eszmecserével, eredményesen zárult az Országos Hulladékgazdálkodási Konferencia, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium és az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság rendezett 2016. május 18-19-én Budapesten. Az immár ötödik alkalommal megszervezett hulladékgazdálkodási szakmai fórumra több mint 250 fő regisztrált előre az iparág, a szakmai szervezetek valamint egyéb érdeklődő szervezetek képviseletében. A program során javaslat fogalmazódott meg többek között az anyagáramonkénti további szakmai egyeztetésre.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Konferenciát V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára nyitotta meg. Előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi gyakorlat következtében Európa évente mintegy 600 millió tonna potenciálisan újrahasznosítható nyersanyagot veszít el, egyes területeken a hulladék 80 százalékát, máshol csak 5 százalékát, így az uniós háztartásokban keletkező hulladékok mindössze 40 százalékát dolgozzák fel. Az államtitkár a lehető legkevesebb veszteséget termelő körforgásos gazdaság megteremtése mellett érvelt, kiemelve, hogy a rendelkezésünkre álló erőforrásokat intelligensebben, teljes kimerítésüket elkerülve kell felhasználni ahhoz, hogy fenntartható legyen a gazdasági növekedés az Európai Unió országaiban.


Az eseményen részt vett a körforgásos gazdaság európai központjaként is nyilvántartott, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Holland Királyság Magyarországra akkreditált nagykövete, Gajus Scheltema. Köszöntő beszédében kiemelte, a soros elnökség központi feladatának kifejezetten a fenntartható fejlődés témakörét választották.

A programon dr. Béres András, a Herman Ottó Intézet főigazgató-helyettese bemutatta Magyarország környezeti állapotát, kiemelve, hogy az adatok azt mutatják, változtatásra van szükség. Ezt az irányt erősíti, hogy - mint elmondta - egy ember 15 kg levegőt, 2-3 liter vizet és 1-2 kg élelmiszert fogyaszt el naponta akkor is, ha nem csinál semmit.

A konferencián Búsi Lajos, az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság mb. főigazgató-helyettese előadásából megismerhették a jelenlévők a jelenlegi magyarországi hulladékgazdálkodási helyzetet és az európai célszámokat. Mint azt a mb. főigazgató-helyettes összefoglalta, tovább kell fejlesztenünk erősségeinket és lépésről lépésre kell teljesítenünk azokat az újrahasznosítási irányszámokat, amelyekben – mint a fa és az üveg csomagolás frakció – lemaradásban vagyunk.

Az Európai Bizottság Környezetügyi Főigazgatóságának osztályvezető-helyettese, Julius Langendorff a körforgásos gazdaságcsomag időszerűségének és indokoltságának bemutatása mellett megosztotta a jelenlévőkkel a Bizottság Magyarországgal kapcsolatos javaslatait is, mint a szelektív gyűjtés további fejlesztése, a hasznosítás ösztönzése, a hulladékgazdálkodási infrastruktúra felülvizsgálata.

Kónya Károly, a Földművelésügyi Minisztérium Környezetfejlesztési Főosztályának tanácsadója pedig a magyar álláspontot ismertette: a jelenleg Magyarország számára vállalható csomagolási hulladékra vonatkozó újrafeldolgozási célérték 65 százalék, a lerakás pedig 20-25 százalék. szemben a javasolt 75 % illetve 10%-os értékkel.

A konferencia első napjának zárásaként átadásra került az Európai Hulladékcsökkentési Hét Magyarország Díj. Az elismerést azok az akciófejlesztők kapták meg, akik a 2015. évi Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében a saját kategóriájukban a legjobb, legkreatívabb, legeredményesebb akciókat valósították meg.

Forrás: szelektivinfo.hu