PROGRAMNAPTÁR
2024. február 28. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29FACEBOOK

Olaszország,Tárgyalások a bivalytenyésztés őshazájában 2016.05.09-10.

  nyomtatási kép

Tárgyalások a bivalytenyésztés őshazájában

2016. május 11. 

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára május 8-11. között a Magyar Bivalytenyésztők Egyesületének meghívására munkalátogatáson járt az olaszországi Campania tartományban.

A magyar agrártárca államtitkára az Egyesület vezetésével az olasz sikerágazat tanulmányozása, illetve szereplőivel történő kapcsolatfelvétel céljából látogatott Olaszországba. A program keretében Campania régióban őshonos bivalytenyésztő telepeket látogatott meg, a bivalytejből készült mozzarella és egyéb bivalytej termékek előállításával foglalkozó termelőket ismert meg.


V. Németh Zsolt államtitkár olaszországi látogatása alatt tárgyalt Campania régió Tartományi Gyűlésének Elnöksége képviseletében Dr. Franco Alfieri, Földművelésügyért, Vadászatért és Halászatért felelős biztossal, valamint Campania alkalmazott Mezőgazdasági Kutatási Konzorcium képviselőjével, Prof. Silvestro Caputoval. A Felek áttekintették a lehetséges szakmai-tudományos együttműködés kialakításának területeit a mezőgazdasági, állattenyésztési, erdőgazdálkodási és zöldség-gyümölcstermesztési ágazatokban. Kiemelt figyelem övezte a fenntartható bivalytenyésztés, az eltérő hasznosítás és az ehhez kapcsolódó kutatások kérdését. A felek kifejezték szándékukat, miszerint támogatni kívánják a szakmai tapasztalatcserét, információcserét, valamint a megfelelő piaci és intézményi szereplők közötti kapcsolatfelvétel előmozdítását.

Hazánkban a házibivaly régen honosult állatfajnak tekinthető és jogszabályi védelem alatt áll. A legnagyobb bivalyállományok a nemzeti park igazgatóságok kezelésében vannak és jelentős szerepük van a természetvédelmi oltalom alatt álló területek kezelésében. Emellett egyre több állattenyésztéssel foglalkozó vállalkozás és magántenyésztő is tart kisebb állományokat. Míg Magyarországon elsősorban területkezelési célból tartják a bivalyokat, addig Olaszországban a hasznosítás fő iránya a tejtermelés és a híres bivalymozzarella előállítása.

Forrás: FM Sajtóiroda