PROGRAMNAPTÁR
2024. február 28. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29FACEBOOK

Szombathely, emlékzászló avatás, átadási ünnepség 2016.05.01

  nyomtatási kép

 TÖRTÉNELMI EMLÉKZÁSZLÓ MEGÁLDÁSA ÉS SZENT FLÓRIÁN NAPI ÜNNEPSÉG SZOMBATHELYEN

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szent Flórián napi ünnepségén, május 1-jén megáldották és átadták a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságnak annak a történelmi emlékzászlónak a másolatát, amelynek eredetijét valaha a város adományozta a helyi tűzoltóegyletnek, ötéves fennállására. Az eseményen részt vett V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő.


1877-ban Szombathely Város Közgyűlése, ötéves fennállásának alkalmából egy 1848-49-es szabadságharcot megjárt nemzetőri zászlót adományozott a megyeszékhely önkéntes tűzoltó egyletének. Ez a nemzetőri zászló szolgálta a Szombathelyi Önkéntes Tűzoltó és Mentőegyesületet 1948-ig, amikor is állami kézbe, később pedig a Katasztrófavédelem Központi Múzeumába került. A megyeszékhely vezetése szívügyének tartotta a zászló visszaszerzését, amelyet mostanra sikerült is megvalósítani: a zászlóról másolat készült, megáldására és átadására pedig Szent Flórián napja adott kiváló alkalmat.


A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendhagyó ünnepi megemlékezése a történelmi emlékzászló másolatának megszentelésével vette kezdetét Szombathelyen, a Sarlós Boldogasszony Székesegyházban. Korhű ruhába öltözött zászlótartók kísérték az ereklyét dr. Veres András, szombathelyi megyéspüspök elé, aki ünnepi szentmise keretében megáldotta azt, majd dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere a hagyományokhoz hűen zászlószeget vert a tartórúdba.


A ceremóniát követően rendőri felvezetéssel fúvósokból, lovas huszárokból, lovas hintóból és tűzoltókból álló ünnepi díszmenet kísérte a megáldott ereklyét a volt laktanya épületéig, aholLendvai Rezső, nyugalmazott mentőtiszt szólt röviden a hosszú utat megtett, sokat látott zászló történetéről.

Innen a menet a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elé vonult tovább, ahol dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója adta át az emlékzászlót a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságnak.


Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes, megyei igazgató köszöntötte dr. Mikó Katalin főorvos asszonyt, aki elfogadta az emlékzászló zászlóanyai tisztségét, majd tűzoltósisakkal köszönte meg a megyeszékhely polgármesterének a zászló visszaszerzéséhez való hozzájárulást, valamint a tűzoltók munkájának támogatását.

Dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy ünnepi beszédében úgy szólt, hogy a kor kihívásaira csak komoly technikai felszereltséggel lehet választ adni, de bátorság, bajtársiasság és önfeláldozás nélkül nem lehet szembeszállni az elemek erejével. Ez a zászló is ezt szimbolizálja, ezeket az eszméket testesíti meg.

Dr. Hende Csaba, országgyűlési képviselő Zrínyi Miklós szavait idézte, majd arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy ez a zászló az összetartozás jele, nem másolat csupán, hanem ugyanaz, amelyet 1848-ban a szabadságharc idején a vasi honvédek hordoztak, hiszen kívülről is és belülről, eszmeiségében is azonos vele.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere meghatottan beszélt az ereklye jelentőségéről, a hazaszeretet, a felebaráti tisztelet jelképéről, a hivatástudatról, és emlékezett meg arról, hogy a zászló, amely fél évszázadon át szolgálta az egyletet és a várost, végre hazatért. 


A beszédeket zászlószalagok kötése követte, majd elismerések átadására került sor, végül pedig a laktanya előtti Szent Flórián szobor megkoszorúzása zárta az ünnepséget.

A rendezvény állófogadással folytatódott, ahol Harangozó Bertalan kormánymegbízott mondott pohárköszöntőt méltatva az emlékzászló érdemeit, háborúkat megjárt útját és köszönetet mondott a tűzoltók munkájáért, elhivatottságáért.

Forrás:112press.hu