PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 4. kedd
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Csehimindszent, Mindszenty Társaság ülése 2016.04.29

2016. május 02. 10:00:39  nyomtatási kép

Átadták a Mindszenty-emlékérmeket

2016. május 1. vasárnap 

Ruppert József piarista szerzetes és Gasztonyi László vállalkozó kapták idén a Mindszenty-emlékérmet, amelyet Lezsák Sándor, a Mindszenty Társaság elnöke adott át április 29-én a Vas megyei Csehimindszenten. A szentmisén, az átadón, ülésen és a körmeneten V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő is részt vett.


Csehimindszenten, Mindszenty József szülőfalujában tartotta legutóbbi ülését a Mindszenty Társaság, mely 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy ápolja a bíboros emlékét, megismertesse a közvéleménnyel az egykori főpap történelmi életművét, támogassa és elősegítse Mindszenty József életútjának feltárását, és szorgalmazza boldoggá avatását.

Az április 29-i ülésen adták át a Mindszenty-emlékérmeket. A kitüntetést a szervezet azoknak ítéli oda, akik a névadó példáját követve munkásságukkal mások és az ország javát szolgálják.

Az idei egyik díjazott, Ruppert József piarista atya több évtizedes kecskeméti pedagógiai és nevelő munkát követően a rend generálisa mellett dolgozott évtizedekig. Eközben nemcsak a szlovák, az olasz vagy éppen a lengyel és román piaristák ügyeivel foglalkozott, hanem például a firenzei magyar közösségnek is tartott szentmiséket. Később Rómában boldoggá avatási posztulátor volt. Az ő munkájának is köszönhető, hogy boldoggá avatták Salkaházi Sárát, és ő segítette Brenner János ügyének előrehaladását. Mindszenty József ügyében orvosi iratok olaszra fordításával vagy a római Szent István Házban található Mindszenty-iratok feltárásával és átadásával nyújtott segítséget. 

Személyesen soha nem találkoztam Mindszenty bíborossal, de volt lehetőségem az ő boldoggá avatásának előmozdításában segíteni – mondta el a kitüntetett piarista szerzetese a Martinus.hu számára adott interjúban. – Amikor a római Szent István Ház igazgatója voltam, megtaláltam ott Mindszenty bíboros látogatásának emlékeit. Amikor a budapesti amerikai követségről a bíboros Bécsen keresztül Rómába érkezett, első útja a Szent István Házba vezetett. Az emlékkönyvbe a következőket írta: „A Magyar Egyház megvalósult álma boldogsággal tölt el.” (A Szent István Ház a Szent István király által alapította egykori zarándokház jogutódja. Az eredeti épületet és templomot az 1700-as években lebontották. Először Mindszenty bíboros akart újra zarándokházat létesíteni Rómában, végül 1965-ben épülhetett fel az új zarándokház.) Ez a mondat akkor engem nagyon szíven ütött, mert rájöttem, hogy én ennek a boldogságnak vagyok ott a követe, végrehajtója. És talán attól fogva viselem kicsit jobban a szívemen a bíboros ügyét és igyekszem törekvéseit – például a magyarság megerősítését, a család szeretetét – a hívekkel jobban megismertetni.

 

A másik díjazott Gasztonyi László, a győri székhelyű Vill-Korr Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. A köztéri és ipari villamos hálózatok építésével, felújításával, a technológiai és épület villanyszereléssel, illetve építmények és városrészek díszkivilágításával foglalkozó cég kis családi vállalkozásként indult. Mára egy több milliárd forint árbevételű vállalkozássá fejlődött. A cég vezetője mindig fontosnak tartotta, hogy támogasson egyházközségeket, egyházi közösségeket céljaik megvalósításában. Számos köztéri szobor felállítását, illetve templomok villanyszerelési, világítási, díszkivilágítási munkáit támogatták, végezték el. Többek között a csehimindszenti templom világítási korszerűsítése is a vállalatnak köszönhető.

Vallásos családból származom – nyilatkozta a Martinus.hu-nak az ügyvezető, igazgató. – A támogatásokkal egyrészt szeretném kifejezni, hogy hová is tartozom, illetve szeretnék példát is mutatni más vállalatok vezetőinek. Ha ők is támogatnak hasonló célokat, akkor ez az ország sokkal szebb és boldogabb lesz.

 

A díjátadó után vette kezdetét a hagyományos 29-i csehimindszenti engesztelés. (1892. március 29-én látta meg a napvilágot Mindszenty József. Ezért minden hónap 29-én este 18 óráról szentségimádást és engesztelést tartanak a bíboros keresztelési és újmisés templomában.)

Ezúttal Pápai Lajos győri megyéspüspök volt a szentmise főcelebránsa és szónoka. Szentbeszédben Mindszenty bíboros erényeire mutatott rá. Hangsúlyozta: Isten elhelyezte a feltámadott Krisztus erejének jeleit az egyházban. Ezek között szerepel a család, az Isten országáért vállalt szüzesség, a papság, a vértanúság, melyek mind megjelentek Mindszenty József életében is. A bíboros megtalálta élethivatását, amelyben példát mutatott minden embernek. A ma keresztényeinek is ezt a tanúságtételt kell megvalósítaniuk az életükben.


 A szentmisét körmenet és a bíboros boldoggá avatásáért mondott ima zárta.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír