PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Obornak, Nyitnikék Erdei Iskola szálláshelyének átadója 2016.04.22.14:00

  nyomtatási kép

V. Németh Zsolt államtitkár ellátogatott a Zalaerdő Zrt. által szervezett obornaki Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolához tartozó szálló ünnepélyes átadójára.

 2016.04.22.

A Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola épületét 2013 májusában adták át a nagyközönségnek. Az ünnepélyes avatót több hónapnyi megfeszített munka előzte meg. Az épület felújítása, átalakítása még 2012-ben kezdődött, majd 2013 tavaszán a kinti létesítmények is elkészültek.


A szálló építése tavaly tavasszal vette kezdetét, az erdőgazdaság saját forrásból fedezte a fejlesztés mintegy 100 millió forintos költségét, mely magába foglalja az építést, valamint a berendezés és a felszerelés beszerzését. A szálló negyven fő befogadására alkalmas, külön tanári szobát, melegítőkonyhát és egy nagy közösségi teret is kialakítottunk benne. Az épület a 21. század környezettudatos építészeti megoldásaival készült, így például háromrétegű nyílászáró üvegekkel, korszerű szigeteléssel, napkollektoros fűtésrásegítéssel és biomassza alapú kazánnal.


Az államtitkár beszédében elmondta:

Csak ha úgy szereted a fákat, mint önmagadat, akkor van esélyed a túlélésre.- Friedensreich Hundertwasser osztrák építész, festő és filozófus szavai csengenek vissza, mikor az ember az erdő katedrálisában megáll egy pillanatra és körülnéz. Mert az emberiség története vészesen közelít ahhoz, hogy a túléléséről már nem a természet ellenében, sokkal inkább azzal vállvetve gondoskodjon.

Már több mint hatmilliárdnyian vagyunk és a bolygó évi biológiai hozamának körülbelül 40 százalékát elfogyasztjuk,éppen a biológiai sokféleség ökológiai alapjait pusztítjuk, és egyedülálló génállományokat, fajokat, teljes fajtársulásokat veszítünk el mindörökre. Pedig ez a genetikai gazdagság teszi lehetővé magát az életet.

Becslések szerint emlősfajainak 42%- át, madárfajainak 43%- át, lepkefajainak 45%- át és édesvízi halfajainak 52%-át fenyegeti világszerte a kihalás veszélye.

A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára. – írta Nobel díjas biológusunk, Szent-Györgyi Albert.


A magyarországi Natura 2000 hálózat 56 különleges madárvédelmi és 479 különleges természetmegőrzési területet foglal magába, melynek kiterjedése 1,99 millió hektár. Általánosságban kijelenthető, hogy hazánkban az elmúlt időszakban javult a közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek természetvédelmi helyzete.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi törvény előírja a fenntartható fejlődésre nevelést, továbbá arról rendelkezik, hogy az oktatásért felelős miniszter és a környezetvédelemért felelős miniszter közös programok kiadásával, pályázatok kiírásával segíti a környezeti nevelés, oktatás feladatainak végrehajtását és az Erdei Iskola Program, Erdei Óvoda Program, Zöld Óvoda Program, Ökoiskola Program megvalósulását. A 2015-2020 közötti időszakra szóló IV. Nemzeti Környezetvédelmi Program stratégiai eszközei között szerepel a környezettudatos szemlélet és gondolkodásmód erősítése.


Jelenleg hazánkban 15 nemzeti parki erdei iskola bázishely működik. Az erdei iskoláink több korosztály számára kidolgozott, a helyi természeti adottságok bemutatására alapozott modulokkal várják az óvodás és az iskolás korosztályt. Az erdei iskoláink regisztrált látogatószáma éves szinten 10 000 fő körül mozog, ugyanakkor az igazgatóságok sokrétű környezeti nevelési tevékenysége során több mint 200 000 főt érnek el évente.

Minden újabb erdei iskola létesítése, legyen az erdészeti vagy nemzeti park igazgatósági alapítású, nem csupán a jövőnkbe fektetett biztos megtérülés, de egyben nemzet és emberiség szinten is a fennmaradásunk záloga.


Végezetül az államtitkár Wass Albert csodálatos mondataival adta át a majdani táborozóknak, az erdei iskolai programokon részt vevő gyerekeknek a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolához tartozó új szállót:

Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből. Ha pedig jó füled van, és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium