PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Jánosháza, Középületek avatása 2016.04.22 11:00

  nyomtatási kép

Esztétikai élmény és energetikai megtakarítás

Fejújított intézményeket adtak át Jánosházán

2016. április 23.

Mintegy 150 millió forintból újult meg az önkormányzat épülete, a Batthyányi Lajos ÁMK óvodája és művelődési központja. Nemcsak a fejlesztés jelentős, hanem az elérhető megtakarítás is. Egy olyan beruházás sorozat zárul, amelynek gazdasági és környezetvédelmi hatása is van, márpedig egyre fontosabb az energiatudatosság – ezt emelte ki avatóbeszédében Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. Hangsúlyozta, hogy a munkakörülmények is javultak a beruházásokkal.


Gondolkozz globálisan és cselekedj lokálisan! Erre a gondolatra a legjobb példa a jánosházi fejlesztés – ezt mondta V. Németh Zsolt környezetügyért is felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Gondos emberek lakják a várost, ezt is mutatja, hogy sorban újulnak meg a létesítmények. A Föld napja apropóján (is) méltatta a lezárult építkezéseket.

A jánosházi felújítások nemcsak esztétikai élményt nyújtanak, hanem energetikai megtakarítást is – ez pedig stratégiai fontosságú a világ minden kormánya számára ­ hangsúlyozta. A politikus felidézte, hogy az elmúlt évtizedekben ért a tudósok kutatásaiból a mindennapjaink szintjére a környezetvédelem.


Magyarországon a fel nem használt energia negyven százaléka kapcsolódik az épületekhez, ezek 35 százaléka a középületeket érinti. Ha ezeket megújítjuk, az már óriási előrelépés – sorolta. Az sem mindegy, hogy a megspórolt rezsiköltséget más közösségi célokra fordíthatja az önkormányzat.

Kiemelte a zajszennyezést is. Kevésbé látványos eredmény a hangszigetelés, de nagyon fontos, mint stresszfaktor – márpedig egy óvoda esetében ez sem mindegy.


Emberé a munka, istené az áldás– zárta az avatót Bodorkos Imre plébános, majd Böjti Balázs káplánnal megáldotta a megvalósult jánosházi fejlesztéseket. A napsütéses avatón egy megfakult képeslapot mutatott Bors Géza helytörténeti kutató. Az önkormányzatnak most helyet adó saroképület elődjét láttatja a lap. Az 1850­es években épült „előd" ma már csak a helytörténeti gyűjteményben látható – képeslapon. A hivatal megújult otthona pedig energiatakarékosan várja az időjárás kihívásait és a további jánosházi fejlesztéseket.

Forrás: Bakos Ágnes, vaol.hu