PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Oszkó, Cukrászüzem és gyümölcsfeldolgozó avatója 2016.04.22 9:00

  nyomtatási kép

Édes Vidék Cukrászműhely, a Közösségi Gyümölcsfeldolgozó és a Nyitott Kézműves Műhely avatása Oszkón

2016.04.22

A Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. úgy döntött múlt év őszén, hogy egy vidékfejlesztési pályázat támogatásából cukrászműhelyt alakít ki Oszkóban. A cég még múlt év szeptemberben indította el oszkói cukrászműhelyét. A kezdeményezés egy vidékfejlesztési projekt része.

A pályázat segítségével sikerült az egykori oszkói iskolát cukrászipari termelés céljára átalakítani. Szigorú élelmiszeripari feltételeknek megfelelő műhelyt rendeztek be és a gyártott finomságok is ezt a prémium minőséget tükrözik. A kezdeményezés a termelőket segítheti és a vásárlókkal is összekötheti, valamint egyik fontos célja, hogy a helyi termelők, 40 kilométeres körzetből nekik szállítsanak be gyümölcsöt, csonthéjasokat, lekvárokat, vagy épp napi szinten tojást, tejet. Ezzel a vidékfejlesztés érdekében stabilizálhatják a kistelepülésen élő gazdálkodók helyzetét.

A Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. a helyi termelők jelentkezését, csatlakozását is várja. A munkakapcsolat a beszállítandó termékek minőségén múlik csupán. No meg azon a 40 kilométeren, amin belül kell lennie a helyi termelőnek, hisz ez előírás a helyi termékek kapcsán. 


V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő beszédében elmondta: örülök, hogy részt vehetek egy olyan ünnepségen, amelyben Oszkó község gyarapodását, gazdagodását láthatjuk, hiszen itt a Pannon Helyi Termék Központban három olyan létesítmény kerül átadásra, amely a térség hasznára válik. 

A Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft és Oszkó Községi Önkormányzat munkája eredményeként három fontos termelő, illetve alkotó műhely, üzem jött létre:- az Édes Vidék Cukrászműhely, a Közösségi Gyümölcsfeldolgozó és a Nyitott Kézműves Műhely. Ennek a fejlesztésnek a sikeréhez persze hozzájárult a három sikeresen elnyert LEADER pályázat. A cél egyértelmű: a térség helyi termelőinek segítése, valamint az, hogy minél több jó minőségű helyi termék jusson el az itt élőkhöz.


Az államtitkár így folytatta: talán kezdjük a cukrászüzem felújításával, új eszközeinek, gépeinek beszerzésével, amely a 2013-as VM rendelet a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák részeként, több mint 20 millió forint támogatással és a helyi erőforrások bevonásával sikerült megvalósítani.


Nem kevésbé fontos itt a Helyi Termékközpontban a gyümölcsfeldolgozó üzembeállítása is. A projekthez kapcsolódóan szerezte be a Pannon Helyi Termék Kft. a gyümölcsfeldolgozó gépeit az aszalószekrényt, a lekvárfőző berendezést és a legmodernebb technikát képviselő osztrák VORAN típusú gyümölcslé előállító gépsort.


Befejezésül pedig bemutatta a Nyitott Kézműves Műhely létrejöttét. Ez nagyon fontos alkotó terep a kézügyességgel, fantáziával és művészi érzékkel rendelkező fiatalok számára, mert szabad idejüket hasznosan tölthetik el.  Fontos pályázat a Térségi Öngondoskodó Rendszerek bevezetése a Vasi Hegyháton és a Rábamentén. Ez a Nádasdi Evangélikus Egyházközséggel és az Utiro Leader Egyesület együttműködésében valósult meg csaknem 45 millió forintból. Legfőbb feladata a térségi öngondoskodás. A projekt keretében a koordináló szervezet, a Nádasdi Egyházközség Nádasdi székhellyel közösségi foglalkoztatót hozott létre elsősorban a gyesről visszatérő édesanyák munkába állításának segítése céljából. A foglalkoztató textiltermékek előállításával, gyertyaöntéssel és ajándéktárgyként szappankészítéssel foglalkozik.

Forrás: www.rabavidek.hu