PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Budapest, Föld Napja 2016.04.21

  nyomtatási kép

Interaktív programokkal várja a látogatókat a Föld Napja – VI. Tudományfesztivál 

2016. április 21. 

Izgalmas, interaktív programokat kínál csütörtökön és pénteken a Nemzeti Múzeum kertjében a Föld Napja – VI. Tudományfesztivál, amely az utcai tudomány segítségével kívánja felkelteni a látogatók érdeklődését a környezet, a természetvédelem, valamint a tudományok iránt.


Ez a rendezvény is igazolja, hogy lehet játékosan, a szabadidő kellemes eltöltése közben is pontos tudományos ismereteket átadni az érdeklődők számára - hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a rendezvény csütörtöki megnyitóján. 


Mint mondta, a Múzeumkertben felállított sátrakban az érdeklődők megismerkedhetnek egyebek mellett a Magyar Nemzeti Parkok értékeivel, az Országos Meteorológiai Szolgálat technikai eszközeivel, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum standjánál a hüvelyes növényekkel, de bemutatkoznak az állami erdészeti társaságok és más tudományos műhelyek is.


Fűrész Tünde család és népesedéspolitikárét felelős helyettes államtitkár kiemelte: mindig voltak magyarok a tudomány élvonalában és az a cél, hogy ez továbbra is így legyen, ezért a kormányzat kiemelt célja, hogy a tehetségeket felkarolja, támogassa és lehetőségeket nyisson számukra. Ezért indítottuk el Nemzeti Tehetségprogramunkat is, amely 2009 óta évente 300-350 ezer gyerek és fiatal számára ad lehetőséget képességeik kibontakoztatásához - hangsúlyozta. Idén hazai forrásból a programra 2,8 milliárd forintot fordít a kormányzat - fűzte hozzá.

 

Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a magyar nemzeti identitás fontos részét jelentik a tudomány területén elért világsikerek, a természettudományok, a fizika és az anyagtudományok pedig évről évre fontosabb szerepet kapnak a kulturális örökség megőrzésében és megismerésében egyaránt.


A Magyar Turizmus Zrt. turisztikai és a természetjáráshoz kapcsolódó programokkal várja az érdeklődőket a fesztiválon - emelte ki Faragó Péter, a vállalat vezérigazgatója. Mint mondta, idén a hagyományos kínálat összekapcsolódik a 2016-os gasztroélmények éve kínálatával, amely jól összeegyeztethető az aktív és zöldturisztikai programokkal.

A Föld napját 1970. március 21-én ünnepelték először, Magyarország 1990-ben csatlakozott az eseményhez. A Föld napja rendezvényt 2014 óta kötik össze a Tudományfesztivál eseménysorozatával, amelyet hatodik alkalommal rendeznek meg.

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda

Fotó: Pelsőczy Csaba