PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Gyula, XVII.Gyulai Pálinkafesztivál 2016.04.16 16:30

  nyomtatási kép

A szilvapálinka a nyerő, kihirdették a XVII. Gyulai Pálinkafesztivál párlatversenyének eredményeit

Idén 332 párlatot bíráltak el a zsűri tagjai, akik 19 aranyérmet, 56 ezüstöt és 105 bronzérmet osztottak ki

Kihirdették a XVII. Gyulai Pálinkafesztivál országos párlatversenyének eredményeit szombaton. A szervezők tájékoztatása szerint az ország összes szegletéből érkeztek minták a versenyre. A zsűrinek összesen 332 párlatot kellett elbírálnia. A fesztivál legjobb versenymintájának járó díjat Szabó Zoltán cacanska lepotica szilvapálinkája nyerte el, ahogyan ez a minta kapta a legjobb bérfőzetett párlat díját is.

 

Dr. Bikfalvi Istvánné dr. Hamza Kinga, a zsűri elnöke elmondta: pontozáskor a párlatok négy tulajdonságát osztályozták. Elsősorban a tisztaságára figyeltek, de fontos volt az ital aromája és karaktere. Természetesen a szájérzetet is vizsgálta a zsűri, ahogyan az utóérzet harmóniáját is döntő szempont lehetett.

Minden tulajdonságra öt-öt, összesen tehát 20 pont volt adható. Az aranyérem 18 ponttól járt a párlatnak és főzetőjének. A pontozás eredményeképpen idén 19 aranyérmet, 56 ezüstöt és 105 bronzérmet osztott ki a zsűri. Mindezek mellett 10 „champion” minősítés és a legjobb versenyminta is kihirdetésre került.


A díjakat V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, dr. Bikfalvi Istvánné dr. Hamza Kingadr. Görgényi Ernő polgármester, dr. Kovács Tamás, a NAV megyei szervezetének igazgatója és Bora Imre főszervező adták át. V. Németh Zsolt köszöntőjében fontosnak tartott szót ejteni a kereskedelmi főzdék értékes munkájáról, mint fogalmazott az államtitkár: ezek a főzdék döntő szerepelt vállaltak abban, hogy a magyar pálinka az élvonalba kerülhessen.

 

A fesztivál legjobb versenymintájának járó díjat végülSzabó Zoltán cacanska lepotica szilvapálinkája nyerte el, ahogyan ez a minta kapta a legjobb bérfőzetett párlat díját is. A legeredményesebb bérfőzetőnek is Szabó Zoltánt választották. A magánfőzők között Gyenesei István nyert, akinek körtepálinkája vitte el az idei évben a legjobb magánfőzött párlat díját. Gyenesi István érdemelte ki a legeredményesebb magánfőző elismerést is. A a komorói Rak-Tár-Tár Bt. lett a legeredményesebb bérfőzde. 


A Békés Megyei Önkormányzat a megye legjobb pálinkája címet hirdette meg. A versenyre idén 14 minta érkezett, a győztes az Árpád Pálinkákat gyártó Kisrét Manufaktúra Kft. lepotica szilvapálinkája lett. A nyertes egy éven át viselheti a Békés megye pálinkája címet.

Forrás: www.gyulaihirlap.hu