PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Budapest, Föld Napja sajtótájékoztató 2016.04.13 9:30

  nyomtatási kép

Innováció és környezetvédelem a Föld Napja – VI. Tudományfesztiválon

2016. április 13. 

Interaktív foglalkozások, vadnyompárosítás, kalandpálya, gasztrotanösvény és az idén először magyar startup vállalkozások bemutatója, valamint középiskolás diákok projektjei is várják az érdeklődőket április 21. és 22. között a Föld napja és a VI. Tudományfesztivál közös programsorozatán a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében Budapesten.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a programot beharangozó szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Föld napja eseménysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a Föld állapotára, a környezettudatos magatartás gyakorlására, az élővilág sokszínűségére és annak fenntartására, a természeti kincsek és a nyersanyagok takarékos felhasználásra, valamint a hulladékokból kinyerhető másodnyersanyagok hasznosítására.Felidézte, hogy a Föld napját 1970. március 21-én ünnepelték először, Magyarország 1990-ben csatlakozott az eseményhez. Mint mondta, a Föld napja rendezvényt 2014 óta köti össze a Földművelésügyi Minisztérium a Tudományfesztivállal. Az eseménysorozat fővédnöke Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, fővárosi védnöke pedig Tarlós István főpolgármester.

A rendezvényen részt vesznek egyetemek, főiskolák, kutatóközpontok, valamint a minisztérium háttérintézményei. A Nemzeti Parkok ökoturisztikai kínálatukat mutatják be, köztük az erdei iskolai foglalkozásokhoz használt munkafüzeteket és segédeszközöket. Hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Parkok évről évre több látogatót vonzanak, - tavaly másfél millióan látogatták országszerte az intézményeket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat standjánál rádiószondás léggömböt engednek fel, de kiderül, hogy miként lehet mérni az UV-B sugárzást is. A Herman Ottó Intézet pavilonjánál a tájban rejlő értékekkel ismertetik meg a látogatókat és idén először vesznek részt az eseményen az állami erdészetek, amelyek az erdők növény- és állatvilágába engednek betekintést a résztvevőknek a vadnyompárosítási és fajfelismerési program segítségével. A FIRELIFE erdőtűz-megelőzési kalandpályán memóriájukat, kreativitásukat, valamint gyakorlati és fizikai állóképességüket tehetik próbára a gyerekek. A hulladék is érték címmel bemutatót és foglalkoztató programot tartanak a kisebbek számára, de láthatóak lesznek a legszebb konyhakertek is. 

A 110 éves Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola virágdíszítéssel várja a látogatókat, míg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár standjánál a hüvelyes növényekre hívják fel a figyelmet. Szakmai konferenciát is rendeznek a Kossuth Klubban, ahol bemutatják a magyarországi Natúrparkok Fejlesztési Koncepcióját.

Nagy Erzsébet a Magyar Nemzeti Kereskedőház egyik ügyvezetője elmondta, hogy az idén először a Science Shop elnevezésű pavilon várja az érdeklődőket a Tudományfesztiválon, ahol április 21-én 16 startup vállalkozás mutatkozik be. Megismerkedhetnek a látogatók többek között nanotechnológiai fejlesztésekkel, kerékpáros nyomkövető és biztonságtechnikai rendszerrel, saját fejlesztésű 3D nyomtatóval, valamint konyhai szagfogóval és felhőalapú mezőgazdasági rendszerrel.Kovács Péter, az xLabs vezérigazgatója a Startup Safary programsorozat egyik főszervezője elmondta: "a kétnapos eseményen a teljes budapesti startup ökoszisztéma megnyitja kapuit", negyven helyszínen több mint 80 programot kínálnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy az esemény kiemelt vendége lesz Jeff Burton, az Electronic Arts befektetője.

Gyenes Ádám, a TIT Kossuth Klub Egyesület igazgatója a Tudományfesztivál programsorozatáról elmondta: a Science Shop pavilont azzal a céllal hozzák létre, hogy új bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak fiatal magyar vállalkozók és tehetséges fiatalok számára. A legjobb startup vállalkozásokat díjjal is jutalmazzák.

Forrás:MTI/Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája

Fotó: Pelsőczy Csaba