PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Budaörs, Szárnyas állat szépségverseny 2016.04.09 10:00

  nyomtatási kép

Szárnyasok és szakácsok összecsapása a Budaörsi Gazdapiacon 

Budaörs, 2016. április 10.

Április 9-én rendezték meg Budaörsön a második Szárnyas szépségversenyt a Budaörsi Gazdapiacon.

2015. április 11-én mérettetek meg először a szárnyasok a Budaörsi Gazdapiac melletti parkolóban, idén ismét harcba szálltak a legszebb szárnyas kitüntető címért.

A rendezvényen beszédet mondott Kisberk Balázs, a Zsámbék-medence és térsége Gazdakör elnöke, Kálóczi Imre, Budaörs alpolgármestere, és V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium Államtitkára.


Az államtitkár beszédében elmondta, hogy az őshonos magyar baromfifajták tenyésztésére, tartására alapul a falufejlesztési programunk. A Haszonállat Génmegőrzési Központ együttműködve a Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesületével (MGE) 2006 óta szervez baromfi mintafalu programokat, amelyek eddigi kiemelt célja a fajták visszajuttatása eredeti élőhelyükre, a falusi és tanyasi baromfiudvarokra, ami meghatározó jelentőségű, nemcsak a fajták fennmaradása, hanem a helyi családi gazdaságok fenntarthatósága és a különleges minőségű termék-előállítás szempontjából is. 

A program sikerére alapozva a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával 2012-ben indult három éves programban az eddigi célok mellett kiemelt szerepet kap a kistérségekben élő családok jövedelemkiegészítő tevékenységének fejlesztése, valamint – az önkormányzatok bevonásával- a szociális háló erősítése, szociális szövetkezetek létrehozása, főként a baromfitenyésztésre és értékesítésre alapozva.


Meg kell állapítanom, hogy a faluprogram, ha olykor döccenőkkel is, de jó úton halad. A génmegőrzési munka eredményeként ma már több önálló magyar fajta található génbankjainkban. Így a sárga és a fehér magyar tyúk. A közkedvelt kendermagos tyúk és a fogolyszínű magyar tyúk. A házi asszonyok ezekből a tyúkokból tudják a legízletesebb levest elkészíteni- Újházi tyúkhúsleves- vagy húsukat kirántani. A rántott csirkecomb ma is sláger vasárnapi ebéd a magyar családoknál. A tojásuk minőségéről nem is beszélve.

A rendezvényen a Szélrózsa Néptánc Együttes énekesei léptek fel.

A szépségversenyt Nyakas, Kin János kakasa nyerte meg. A díjat Kálóczi Imre adta át.


A rendezvényen a szárnyasok mellett több  csapat versenyzett a legjobb szakács serlegéért. Végül a zsámbéki csapat főztje nyerte el leginkább a zsűri tetszését.

A csapat tagjai: Kerekes Katalin és Kovács László. A jól megérdemelt díjukat Weidel Walter adta át a Miniszterelnökség képviseletében.

Forrás: FM, budaorsiinfo.hu