PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Körmend, Sajtótájékoztató 2016.04.01. 9:00

  nyomtatási kép

Több mint 8 milliárd jut vizes fejlesztésekre ­Vas megye 44 településén kezdődhetnek víztisztítási és csatornázási beruházások

2016. április 01. ­

Vas megyében 44 települést érintenek a legújabb európai uniós pénzügyi ciklusban megvalósuló ivóvízminőség­javítási, szennyvíztisztítási és csatornázási beruházások. ­ Összesen 8,78 milliárd forint fejlesztést jelentenek a programok, Vas megyében 44, itt, a körmendi központú körzetben 25 település kedvezményezett ­ sorolta a kormányhatározatban rögzített számokat V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő pénteken Körmenden.

Idén indulnak a fejlesztések, most a szerződések megkötése folyik. ­ Ebben az európai uniós ciklusban változás, hogy nem az önkormányzatoknak kell szerződni, hanem az állam átvállalta ezt a feladatot, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda a kapcsolattartó ­tisztázta az országgyűlési képviselő a víz­ és szennyvíztisztítási, valamint a csatornázási tervekkel kapcsolatban.


Az ivóvízminőség javításánál több fontos komponenst vesznek figyelembe. Indikátor az ivóvíz arzén­, fluor­, bór­ és nitrittartalma. Ilyen irányú tisztítás előtt áll a térségben a többi között Nemesrempehollós, Rádóckölked, Halogy és Daraboshegy is. Egyébként Vas megye egészében, országos összehasonlításban nagyon jók a víztisztasági mutatók. A szennyvízcsatornázási munkálatoknál régi tervek realizálódnak a mostani programban. Például Szentgotthárd Máriaújfalu városrészén, valamint Alsóújlakon, amely település kimaradt a fejlesztésből a vasvári kivitelezés idején. Jánosházán és a város térségében is hiánypótló a csatornázás ­idén megvalósul. Felújításra szorul az ivánci szennyvíztisztító: korszerűsítik ebben a programban.

Említette még V. Németh Zsolt Kenéz, Pecöl és Megyehíd településeket, amelyeket a szombathelyi szennyvíztisztítóra kötnek a most kezdődő fejlesztés szerint. ­ Idén megindulhatnak egyes kivitelezések, a beruházás nagyságától függően jövőre is tartanak majd a munkák ­mondta a képviselő. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt 25 évben a magyarországi környezeti fejlesztések között magasan kiemelkednek a csatornázási munkák. ­ 1990­ben az ivóvízhálózatra kötött lakások 41 százaléka volt csatornázott, most több mint 75 százalék.

A cél a száz százalék elérése, de az apró falvaknál ez nehezen megvalósítható feladat ­mondta el V. Németh Zsolt. A legkisebb településeken, a szeres szerkezetű falvakban egyedi víztisztítási módok jöhetnek szóba, ezt majd vidékfejlesztési keretből valósíthatják meg a jövőben. 

Forrás: Bakos Ágnes, vaol.hu