PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Budapest, Meteorológiai Világnap 2016.március 23. 11:00

  nyomtatási kép

Elismerések a Meteorológia Világnap alkalmából

2016. március 23. 

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a nemzetközi meteorológus közösség minden évben megünnepli a WMO Egyezmény 1950. március 23-ai hatályba lépésének évfordulóját. A Meteorológiai Világnap idei témája Forróbban, szárazabban, csapadékosabban. Nézz szembe a jövővel!.


2016. március 23-án az Országos Meteorológiai Szolgálat dísztermében V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntötte a megjelenteket, majd beszédében kitért a meteorológiai szolgálat fejlesztéseinek fontosságára, hogy az előrejelzések tekintetében még magasabb színvonalon szolgálhassák ki mind az állami, mind pedig a gazdasági szférát. Beszédében említette, hogy a klímaváltozással kapcsolatban csak akkor érhetünk el nagyobb eredményeket, ha a társadalom magáénak tekinti ezt az ügyet, így a meteorológusok nem csak a kutatások, a mérések és az előrejelzések területén segíthetnek számunkra, hanem a társadalmi elhivatottság elmélyítésében is.

 

Dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke a Meteorológiai Világnap alkalmából a minket érő változásokhoz való alkalmazkodásra hívta fel a figyelmet, majd rávilágított a pontos klímamodellek, a reprezentatív mérések fontosságára a döntéshozók segítsége szempontjából.

A Meteorológiai Világnap alkalmából átadták a Schenzl Guidó Díjakat, a Pro Meteorológia Emlékplaketteket, valamint a miniszteri elismerő okleveleket is. Az elismeréseket V. Németh Zsolt államtitkár adta át.

Dr. Radics Kornélia, elnök asszony elismeréssel köszöntötte az Országos Meteorológiai Szolgálat legkiválóbb társadalmi észlelőit, akik évtizedek óta lelkesen és precízen végzik megfigyeléseiket. Idén már harmadszor került átadásra az Év MET-ÉSZ észlelője cím.


 A rendezvény keretében adták át az OMSZ Tudományos Tanácsa (TuTa) által kiválasztott legszínvonalasabb szakmai publikációért járó Szakirodalmi nívódíjat is. Az oklevelet Dr. Horváth László a TuTa elnöke adta át.

Lezárult a meteorológiai világnaphoz kötődő rajzpályázat is, így a helyezettek az ünnepség keretében vehették át díjaikat az OMSZ elnökétől.

Forrás: FM Sajtóiroda

Fotó: Pelsőczy Csaba