PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Ikervár, Falubuszok átadása 2016. március 19. 16:00

  nyomtatási kép

József gróf öröme, évszázados fák alatt évszázados hagyományt őriznek Ikerváron

 2016. március 20., Ikervár

Március 19­én délelőtt a művelődési házban a szentpéterfai Talentumok együttes katartikus Rockpassiójával kezdődött a gazdag tavaszköszöntő programok sora Ikerváron. Délután három órakor már száznál többen gyűltek össze, hogy együtt emlékezzenek József gróf évszázados jótéteményére. 


A kedvező időjárás is hozzájárult ahhoz, hogy valódi piknikké alakuljon a rendezvény: a labdás gyerekzsivaj baráti beszélgetésekkel, forró babgulyás illatával és messze hangzó harmonikaszóval keveredett. A 216 évvel ezelőtti eseményt csaknem tíz esztendeje ébresztette álmából az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési ház, és mára már hagyománnyá nemesedett a József­pohár ünnepe a Batthyányak egykori birtokán.


Az 1809. évi adománylevél szerint Batthyány József gróf (Batthyány Lajos, a mártír miniszterelnök édesatyja) azzal a feltétellel adta örökül az úgynevezett Zsidahó ­ dűlőt a falu közbirtokosságának, hogy minden esztendőben március 19­én, Szent József napján a község elöljárói koccintással emlékezzenek a gróf jótéteményére. A ligetes, cserjés Rába­parti fás legelő, 400­500 éves tölgy­ és vadkörtefáival jelentős tájérték. 2014­ben ezüstből készült József­poharat kaptak (az elveszett tárgyi emlék pótlásaként)Batthyány Tihamér és Batthyány Benedek grófoktól az ikerváriak. 


A résztvevőket a művelődési ház igazgatója és Fehér Ferenc polgármester köszöntötte. Dr. Komáromi Tibor történész az egykori adománylevél jelentőségéről beszélt, majd a Castrum Gemini Énekegyüttes Pernecker Csilla karnagy vezetésével adott hangulati alapot a megnyitóhoz.

 Az eseményen jelen volt V. Németh Zsolt  államtitkár és Marton Ferenc, a Vas Megyei közgyűlés alelnöke.


V. Németh Zsolt, a József­pohár eseménye kapcsán Hofstede hagyma modelljével mutatta be az ikervári művelődési ház kutató, értékőrző és kultúraközvetítő szerepét, jelentőségét. A rendezvényen került sor a közelmúltban pályázat útján elnyert falubuszok ünnepélyes átadására is. 


V. Németh Zsolt államtitkár ünnepélyesen nyújtotta át Fehér Ferenc Ikervár, Horváth Lászlóné Kenéz, Süle Lajosné Megyehíd és Mándli János Pecöl község polgármesterének a járművek indítókulcsait. A kora estig tartó vidám népünnepélyt látva vélhetően József gróf is elégedetten mosolyogna. 

Forrás: Vaol.hu, Pásti József