PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Egyházasrádóc,Tavaszváró családi nap 2016.03.19

  nyomtatási kép

Köszöntötték a tavaszt Egyházasrádócon

2016.március 19.

Az egyházasrádóci tavaszköszöntő családi nap ünnepélyes megnyitóján, Szvoboda Tamás Egyházasrádóc polgármestere és V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevő közönséget. A rendezvényre ellátogatókat megvendégelték egy tál meleg étellel, és vidám, jó hangulatban tölthettek el egy napot a helyi kulturális fellépők műsorának kíséretében.


 Az államtitkár a következő sorokkal köszöntötte a tavaszt és az ünneplőket:

Tavaszváró családi napra gyűltünk most össze, arra az évről-évre követő megújulásra, ami egy hosszú hideg, borongós, havas, esős idő után következik. Sajnos igazán tél nem volt, hó se nagyon, aminek biztos a természet vallja majd kárát, de ilyenkor márciusban már valóban vágyunk egy kis napsütésre, melegre, zöldre, arra, hogy ismét virágba boruljanak a fák, legyen jó termés a szántóföldön, a gyümölcsösben, hogy aztán nyár végén, ősszel, betakarításkor legyen mit a magtárba hordani, a gyümölcsökből, a szőlő ültetvényekből meg legyen lehetőségünk jó vasi bort és pálinkát készíteni.


Költőinket is megihlette a mindenkor tavasz. Például Weörös Sándor Tavaszköszöntő című versét gyerekek is szavalják. Engedjék meg, hogy néhány sort idézzek belőle: Sándor napján megszakad a tél,/ József napján eltűnik a szél,/ Zsákban Benedek hoz meleget,/ Nincs több fázás, boldog, aki él.

De ide kívánkozik Móra Ferenc Fecskehívogató-ja.  Villásfarkú fecskemadár/ jaj de régen várunk!/ Kis Ibolya, szép hóvirág, / kinyílott már nálunk! / Fátyolszárnyú kis méhecskék / zúgva-döngve szállnak, / Cifra lepkék, kék legyecskék / ide-oda járnak. / Rózsa, rózsa, piros rózsa / nyitogatja kelyhét, / itt a tavasz, lessük, várjuk/ a csicsergő fecskét!

  

Igen, ha nehezen is, de már itt tavasz Tisztelt Egyházasrádóciak, kedves gyerekek! Itt az idő, hogy ismét minél többet legyünk a szabadban és ismerjük meg községünket, a környék nevezetességét. Aki nem tudja, a Szent András apostol tiszteletére szentelt római katolikus templom már az 1200-as években is létezett. Nem véletlen, hogy a falu nevének első okleveles említése  1221-ből származik.

Végül az államtitkár arra buzdította a hallgatóságot, hogy Vegyük tehát birtokba községünket, a környéket, a kultúrházat, a könyvtárt is mindazokat a közösségi helyiségeket, ahol jól érezzük magunkat és fel tudunk töltődni. A mai program is a kulturálódásról, a kikapcsolódásról és a közös élményszerzésről szól!

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium