PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Vasvár, II. Húsvéti Vasvári Bárányfesztivál 2016.03.19

  nyomtatási kép
Nem vágóállat, meseállat!­ 

Bárányokról és birkákról szólt a nap Vasváron 2016. március 19

A bárányok bégettek, a birkák főttek, agyvelőstül, a vasiak pedig szokták a különleges illat­ és ízvilágot – így telt a Második Vasvári Húsvéti Bárányfesztivál. – Jókora lemaradásban van Vas megye bárányokat, birkákat illetően, tartásban és fogyasztásban is. Húsz dekagramm mindössze az éves átlagos birkafogyasztás a megyében, miközben az országos átlag 35 dekagramm, az európai uniós pedig 2,3 kilogramm – emelte ki a bárányfesztiválon köszöntő beszédében V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. 



A hazai állattartásnak mindössze kettő százalékát adja a juhágazat, de mint az államtitkár fogalmazott: olyan, mint a só a levesben, fontos. És van benne potenciál. (Azt tudta, hogy az Amerikai Egyesült Államokban korlátlanul exportálhat kecske­ és juhtejet? Náluk ugyanis nincs, de tudják, hogy egészséges és jó minőségű termék, így nincs vámkorlát – és ez csak az egyik kiaknázatlan terület az ágazatban.) Az államtitkár a bárányok szakrális tartalmáról is beszélt, hiszen közeleg a húsvét ünnepe. 



Kiemelte még a juhászokhoz kapcsolódó hagyománykört: a ruházattól a dalokon át a táncokig. Mind érték és őrizendő érték. Ezt hangsúlyozta Tóth Balázs, Vasvár polgármestere is, miközben Hajduk Péter, a Magyar Juh­ és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója kiemelte: a vasvárihoz hasonló fesztiválok az ágazat megerősödését célozzák.



A bárányokhoz, birkákhoz kapcsolódó gasztronómia igazán különleges – bár nagyon idegen a vasi gyomornak. Miközben a Nagykunságban jóformán mindennapos étel a birkapörkölt, belefőzve az egész állattal. Nem félreértés: még a tüdeje, a szíve, a mája is belekerül. – Só, hagyma, paprika, egy darab fokhagyma, és ennyi. Nincs benne titok – mutatta a rotyogó birkapörkölt felett Nagy László, aki hobbiszakácsként érkezett Karcagról Vasvárra. Aztán mégis kiderültek meglepő „apróságok", például, amikor kevergetés közben kibukkant egy egész birkakoponya a pörköltből. – Elő van készítve, kettévágva, kiszedve a nem ehető részek. Megmarad a velő, azt sóval, borssal és erős paprikával befűszerezzük és visszatesszük a koponyába, ez az egész összekötve benne fő az ételben – mutatta a karcagi szakács. – Ez a legfinomabb része a birkának, felénk azt tartják, hogy az kapja, akit a legjobban tisztelünk – árulta el a pörköltről, amihez nem készítenek külön köretet, fehér kenyérrel eszik. 



Nagy László tavaly járt először a térségben, akkor Szentgotthárdon ismertette az érdeklődőket a birkából készült ételekkel. Azt előzetesen tudta, hogy itt nem olyan gyakori étel, mint a Nagykunságban, de arra nem számított, hogy jóformán senki nem ismeri a birkaételeket. Összehasonlításként: Karcagon a vasvárihoz hasonló fesztiválon 430 bográcsban (vagy öntött vas lábasban) rotyog birkaétel, az idei vasvári bárányfesztiválon öt bográcsban készültek a finomságok, plusz a gyros­különlegesség. Helyi birkafeldolgozással is találkozhattak az érdeklődők – nem is akármilyennel. – Egy különleges sütőkolbászt hoztunk, sertés­ és bárányhúsból állítottuk össze, péntek este töltöttük be, nagyon friss – mutatta Kaczor Zsolt, Győrvár polgármestere. 



 Nem véletlen, hogy párosították a sertés ízvilágával a birkáét, hiszen szoktatni kell a vasiak gyomrát az újdonsághoz – magyarázta a „rávezetést" a polgármester. Ami pedig a gombás birkapörköltet illeti: – A karcagiaktól lessük el a fortélyokat, ők a birkahús professzorai. Azt mondták két fontos dolog van, az egyik, hogy el kell távolítani a faggyút a húsról, a másik pedig a technológia – foglalta össze Kaczor Zsolt. Győrváron mintegy két éve ismerkednek a birkákkal, bárányokkal. – Volt nekünk az 1970­es években egy nagyon nagy tudású állatorvosunk, dr. Seregi János, elkerült a térségből, de az állandó jó kapcsolat megmaradt. Két éve ő keresett meg minket, hogy elevenítsük fel a bárány­kultuszt – mesélte a győrvári polgármester. Divat az egészséges életmód, márpedig a bárányhús egészséges, de nincs a Nyugat­Dunántúlon bárány, birka, inkább sertés, baromfi és szarvasmarha – magyarázta. Akkor Vasvár önkormányzata felvállalta a házigazda szerepét, a Nagy Gáspár Kulturális Központ a szervezést és bekapcsolódott Győrvár is – így lett a bárányfesztivál és így lett másodszor is. Győrváron nem sok van bárány van, két háznál tartanak és az önkormányzat is belevágott az állattartásba, hiszen egy vadasparkot szeretnének szeretnének kialakítani. Ehhez már van birka és kecske, idén és jövőre bővítik az állományt. 



Az ígértek szerint bivallyal és bölénnyel, plusz baromfiudvarral. Kaczor Zsoltéknál is van otthon bárány, a gyerekei kapták néhány éve húsvétra, azóta élnek velük, mintegy „mutatóba", gyerekjátékként. Azóta szaporodtak is, és hogy ne legyen belterjes a szaporulat, pácsonyi birkatartókkal cserélnek. A bárányfesztiválra készített birkapörkölt nem a saját állományból volt: – Nem vágóállat, meseállat! Nem tudnánk megenni. Sertést kéthetente vág az édesapám, de a meseállatokat nem esszük meg – szögezte le a polgármester. Meg különben is: jön a húsvét, nem tudna elszámolni a gyerekeivel, hova lettek a bárányok. Vagyis a vasi Hegyháton egyelőre csak ismerkednek a birkatenyésztéssel és fogyasztással. Aranyosak, kedvesek a bárányok – de a pörköltnek valót inkább előkészített formában szerezték be a vasi birka­szakácsok (egyelőre). Mindenesetre valami elkezdődött bárány­ és birka­fronton Vas megyében. 

Forrás: Vaol.hu, Bakos Ágnes