PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Vasvár, Nemzeti Ünnepi Köszöntő 2016.03.14 19:00

  nyomtatási kép

A vasváriak V. Németh Zsolt államtitkárral emlékeztek

Az ünnep legfontosabb feladata, hogy a szíveket erősítse 2016. március 15

A nemzeti ünnep előestéjén emlékezett a város az 1848-­49 es forradalom és szabadságharc 168. évfordulójára. A hétfő esti program fáklyás felvonulással, koszorúzással kezdődött, majd a napot a Nagy Gáspár Művelődési Központban rendezett ünnepi műsor zárta. Az emlékezők a Béke úti óvodától a Fő térig vonultak fáklyákkal. Ezt követően a város, valamint a pártok és társadalmi szervezetek képviselői koszorúzták meg a téren a szabadságharc tiszteletére elhelyezett emléktáblát.
A program a Nagy Gáspár Kulturális Központban folytatódott. V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet. A politikus Jókai Mór szavait idézte, aki szerint kell, hogy történjenek olyan csodák, melyeket tíz nemzedék is megemleget, mely példát ad a nemzetnek és a szíveket is megerősíti. V. Németh Zsolt ilyen csodának nevezte az 1848­-49­es forradalmat és szabadságharcot.


Egy kivételesen nagy nemzedék akkor valósággal megújította, átformálta, a múlt lomtárába dobta a megcsontosodott gazdaságot. Döntöttek új törvényekről, melyek a társadalom alsó rétegeit felemelték, jogegyenlőséget biztosítva számukra. Eltörölték a kiválasztottak uralmát, a feudális kiváltságot, és lerakták egy új társadalmi rend alapjait – emelte ki az államtitkár a történelmi idők jelentőségét.

A szónok beszélt arról: is, hogy az 1927­es országgyűlés rendelkezett a március 15­i ünnep megtartásáról. Az államtitkár szerint azért volt mindez helyes döntés, mert a kivételesen kiváló időszak felelt meg leginkább a magyar népléleknek azzal az életérzéssel, értékkel, amelyet közvetített és közvetít.


Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a szabadságharc jó példa volt a nemzet számára: hasonló sorsfordító időszakokban követendő mintát adott. '56­ban sem engedtek a '48­ból. A rendszerváltoztatásnál szintén ez volt az az érték, amit követtek az akkori politikusok. – Mire jó az ünnep?– tette fel a kérdést a történelmi bevezető után V. Németh Zsolt. A kérdésre választ is adott. Véleménye szerint mindenféle ünnep közösségi. Megacélozza a hitet, összekovácsolja a családi, baráti vagy városi közösséget, a nemzetet.

De az ünnep legfontosabb feladata Jókait idézve újra, hogy a szíveket erősítse. Márciusban pedig ünnepelni egy kicsit mindig könnyebb: a tavaszi újrakezdés időszaka ez. Bár a természeti elemek is vívják még csatájukat, mégis tudjuk, hogy eljön a tavasz és ez a megújulás örömét adja – vonta párhuzamba az ünnepet az évszakkal a szónok. ­ Az 1848-­49­es szabadságharc az egyetlen vértelen forradalom volt az akkori történelmi események sorában. Bátor, békés. Szervezettebb, mint a bécsi, párizsi vagy a prágai ­ folytatta. V. Németh Zsolt az akkori forradalmi siker okaként az egyetértést nevezte meg. A lánglelkű költő, a tanult ügyvéd, a katonává vált nemes, a szabadságában bízó jobbágy és az arisztokrata ugyanazt akarta: szabad, független és gyarapodó Magyarországot.


De mi az, amit az egykori vívmányok közül ma követnünk kell? – tett fel újabb kérdést hallgatóságnak a szónok, aki választ is adott: ­ A vívmányok, köztük a gyülekezési­ és sajtószabadság ma már életünk részeivé váltak. Lehet nyilvánosan ellenvéleményt mondani és nem csorbulhat a sajtószabadság sem az internet korában. – Egyszóval szabad, független ország vagyunk. A 168 évvel ezelőtt történtekből pedig most a hűséget, önzetlenséget és alázatot kell példaként átvennünk. Hűség a közösséghez, a településhez, a nemzethez – hangsúlyozta az államtitkár, majd így folytatta: arra a felismerésre, hogy egyenként közünk van a hazánkhoz, ma is szükség van.

Az államtitkár úgy fogalmazott: – Manapság történelmi időket élünk. Veszély fenyegeti Magyarországot. Egykor Kossuth és társai szembenéztek a felelősséggel, cselekedtek és nem idegen hatalmak elvárásai szerint tettek. Ez jó példa a mai sorsfordító időkben. – Saját jövőnk határán állunk. A hűségre ma jobban szükség van, mint valaha. Meg kell védeni értékeinket. A hit az, ami a határainkat egykor megrajzolta. Európai és keresztény gyökerekkel élünk, ez határozza meg emberi kapcsolatainkat is. A kultúránk is veszélyben van. Mindezt meg kell védenünk egyénenként, kiállva a haza mellet. Ha így teszünk, csodákra leszünk képesek együtt. Olyanokra, amit tíz nemzedék múlva is megemlegetnek az utódok – zárta beszédét V. Németh Zsolt államtitkár. Az ünnep szónoka után a Kardos László Általános Iskola diákjai mutatták be irodalmi műsorukat. 

Forrás: Vaol.hu, Pogács Mónika