PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Szombathely, Előadás környezetvédelmi rendezvénysorozat 2016.02.25 18:00

  nyomtatási kép

Tiszta vizet a pohárba! Ferenc Pápa is cselekvő természet és környezetvédő! Laudato Si

A környezet mi vagyunk!
Földünk csak egy van. 7 milliárd ember, megszámlálhatatlan élőlény lakhelye.
A Szülőföld Kulturális és Örökségvédelmi Egyesület szervezésében Szombathelyen az Őrvidék házban Tiszta vizet a pohárba! környezetvédelemmel összefüggő előadássorozat indult.A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitójára az Őrvidékház rendezvényterme zsúfolásig megtelt. Ez is jelzi, hogy egyre többen ismerik fel azt, hogy mindenkinek van felelőssége abban, hogy milyen a jelenünk és miképp képzeljük el jövőnket a természeti környezetünkben.
A környezetvédelem, különösen a küszöbön álló klímaváltozás, korunk legaktuálisabb feladata, melynek megoldásához a modern ember töretlen kreativitására és küzdő szellemére van szükség.

A rendezvénysorozat célja a lakosság tájékoztatása, figyelemfelhívás. A személyes felelősségünk kérdése középpontba kerül. Mindenkinek rá kell ébrednie arra, hogy mind a 7 milliárdan felelősek vagyunk a Földünk jelenért és jövőjéért. A fenntartható életmódért cselekvően össze kell fognunk. Óriási a felelőssége a termelőeszközöket birtoklóknak. A környezettel és az emberekkel való bánásmódnak közös a gyökere. Sem a természeti erőforrásokat, sem az emberiség szegényebb rétegét tovább kizsigerelni nem szabad.

A rendezvényen megjelenteket dr. Hende Csaba Szombathely MJV Országgyűlési Képviselője köszöntötte. Városunkban közismert mondással kezdi mondanivalóját-„Szombathelyen esik az eső, fúj a szél, vagy harangoznak- utalva városunk földrajzi elhelyezkedésére, elfoglalt szerepére. Aztán újabb idézet: „Levegőt, de ne mélyet!” Utal a mondással arra, hogy Szombathely bizonyos ipari körzetében gondot okoz a szálló por, a zaj, a kéndioxid, a széndioxid és a formaldehid. Véleménye szerint a szükséges szűrőberendezés nincs felszerelve a szennyeződést kibocsátó kéményre. Az ember nagyon is beavatkozott a természetbe, óriási károkat okozva. Van még visszaút, az állapot további romlását meg kell akadályoznunk. Ebben az óriási feladatban mindenkinek felelősen részt kell vállalnia. A beszédében utalt arra, hogy a környezet szennyeződése komoly pusztítást végez a természet értékeiben. Veszélyezteti az ember egészségét, riasztó hazánkban rákos megbetegedések száma. Feltehetően a betegség kialakulásában nagy szerepe van a környezet szennyezettségének és az életmódnak egyaránt.V. Német Zsolt, Földművelésügyi Minisztérium, Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős államtitkár kihangsúlyozta, hogy a környezet és természetvédelem ügye sikerre van ítéltetve. Utalt Földünk környezetének jelenlegi állapotára. Magyarországnyi szemét úszik az Atlanti Óceánon. 1970 óta az állatvilág fele eltűnt-kihalt Dél-Amerikában, hazánkban kedvezőbb a helyzet, nálunk 30 %. Előadásában a környezet jövőképét vázolta fel. A hulladék életciklusából, az ökoszisztéma szerepéről beszélt. Az élőlények láncolatának megbontása, a durva beavatkozás a természeti folyamatokba, veszélybe sodorja az élővilágunkat. Ha fajokat védünk, akkor annak élőhelyét kell elsősorban megvédeni. A méhek drámai pusztulása óriási veszélyt jelent. Nem csak a méztermelés miatt, hanem táplálkozásunkban nélkülözhetetlen növények beporzásának elmaradása miatt is. Az emberi kéz általi beporzás, ami Kína egyes nagyon szennyezett részein ma már valóság, sokkoló hatású. A termőföld, mint véges természeti erőforrás központi kérdés. Sajnos hazánkban is 1990 óta két Balaton nagyságú termőföld területet vontak ki-közel 100 ezer hektárnyit- a mezőgazdasági hasznosítás alól. Cselekvő összefogásra hív mindenkit.

Forrás: Alon.hu, György István Péter Fotó, szerző és http://magyarnemzetiparkok.hu/orsegi-nemzeti-park/