PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Budapest, Hungarikum a turizmusban, turizmus a hungarikumokért konferencia 2016.02.25.

  nyomtatási kép

A hungarikumok újabb eszközt kínálnak a turizmus fejlesztésében

2016. február 25. 

Meg kell őrizni és meg kell ismertetni széles körben azokat az értékeket, amelyek a magyarság termelési kultúrájához, életének legkülönbözőbb területeihez kötődnek – hangsúlyozta V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár az I. Hungarikumok a turizmusban, turizmus a hungarikumokért című konferencián, Budapesten.


Az államtitkár elmondta, hogy négy éve, hogy megszületett a hungarikum törvény, amellyel az volt a célkitűzés, hogy széles körben lehessen összegyűjteni a magyarság számára fontos értékeket. A Nemzeti Értékpiramis legfelső szintjén helyet foglaló hungarikumok nagyon fontosak számunkra, csakúgy, mint az alsóbb szinteken, helyi, megyei értéktárakban összegyűjtött értékek – mondta el V. Németh Zsolt.

A hungarikumok újabb eszközt kínálnak a turizmus fejlesztésében, ezt a lehetőséget tudatosan célszerű használni a turisztikai programok megtervezésében - mondta Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a tanácskozáson. Megjegyezte, hogy a Hungarikumok Gyűjteményében most még kevés a turizmus és vendéglátás szakterületéről származó hungarikum, de ezek száma növelhető. A hungarikumok között számos olyan érték található, mint például a mohácsi busójárás, a Herendi porcelán vagy a Budai Várnegyed, amelyekben további turisztikai potenciál rejlik- tette hozzá.


Úgy vélte, a fejlődés szempontjából megkerülhetetlen az együttműködés a turisztikai és a hungarikum terület között.

Jandala Csilla, a konferenciát vendégül látó Edutus Főiskola rektora elmondta: a mostani szakmai véleménycsere azért fontos, mert a hungarikumok vonzerőt jelenthetnek a turizmusban. Az ezekre épülő turisztikai kínálat egyedivé tehet egy-egy térséget, és Magyarországot is - tette hozzá.

Jandala Csilla, aki egyben a Turisztikai Tanácsadók Szövetségének elnöke, hangsúlyozta, hogy a hungarikumok és turisztikai hasznosításuk fontos szerepet tölt be mind az EDUTUS Főiskola oktatási programjában, mind pedig a Turisztikai Tanácsadók Szövetségének munkájában. A cél érdekében a szervezeten belül külön munkacsoportot is létrehoztak. Az EDUTUS Főiskola turizmus képzéseinek fókuszában a természeti és kulturális örökség fenntartható hasznosítása, valamint korszerű, vonzó turisztikai termékké fejlesztése áll. Ezen túl az EDUTUS Főiskola az elmúlt esztendőben létrehozta a Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhelyt, melynek legfőbb célkitűzése a Bejárható Magyarország Program végrehajtásának elősegítse. A Program kiemelten érinti a helyi élelmiszerek és értékek, valamint hungarikumok turisztikai hasznosítását határon innen és túl.

(MTI, FM Sajtóiroda)