PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Pozsony,Szlovák-magyar Környezetvédelmi Bizottsági Ülés 2016.02.18 9:30

  nyomtatási kép

Ma tartották a Magyar-Szlovák Környezetvédelmi és Természetvédelmi Vegyesbizottság ülését

2016. február 18. 

Magyar-Szlovák Környezetvédelmi és Természetvédelmi Együttműködési Vegyesbizottság 16. ülésére került sor ma a szlovákiai Somorján (?amorín) a két ország környezetvédelemért felelős tárcájának államtitkárai V. Németh Zsolt és Vojtech Ferencz társelnöklése mellett a környezetvédelmi és természetvédelmi kapcsolatok erősítése, az EU-tagsággal kapcsolatos feladatok, a határtérségi együttműködés fejlesztése és a környezetbiztonság fokozása jegyében.

Az ülés keretében a felek áttekintették a kormányközi Vegyesbizottság ernyője alatt tizenhét éve folyó együttműködés aktuális helyzetét és megállapodtak a további közös érdekű tevékenységről a környezeti elemek védelme, a természet- és tájvédelem, a hulladékgazdálkodás, a környezeti hatásvizsgálatok, a környezetbiztonság, a kármentesítés, a környezetegészségügy, a határtérségi területi tervezés, a geológia és geofizika, valamint a meteorológia területén.

Az együttműködés egyik kiemelkedően fontos eredményeként létrejött a 2001 óta működő radiológiai mérőhálózat és adatcsere bővítéséről szóló háromoldalú megállapodás (szlovák részről a környezetvédelmi tárca, magyar részről a BM és az FM), melynek keretén belül három új magyar radiológiai monitoring állomás telepítésére kerül sor szlovák területen a Mohi atomerőmű körzetében, illetve megállapodtak az osztrák mérőállomások adatainak cseréjében is. A mérési eredmények on-line követhetők lesznek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az OMSZ honlapján, mely jelentős bizalomerősítő lépés a két nukleáris energiát használó ország között.A megbeszélésen a magyar és a szlovák fél egyaránt kiemelten fontosnak tartotta a levegő- és a vizek szennyezésének megelőzését.  Megállapodtak, hogy folytatják a határtérségi levegő monitoring hálózat működtetését és a határ menti régiók környezet-egészségügyi állapotfelmérését is annak érdekében, hogy a két ország megvédje a lakosság egészségét és környezetet a káros hatásoktól. Az ülésen kiemelt információcsere zajlott a kisméretű részecske szennyezés problematikájáról, a hulladékokból előállított tüzelőanyagok minőségének szabályozásról, a kárelhárítási és katasztrófa-megelőzési tapasztalatokról, különös tekintettel a szennyezett és potenciálisan szennyezett területek nyilvántartási rendszerére. 

Az ülésen hangsúlyt kaptak a határon átnyúló közös projektek, egyebek mellett az Aggteleki- és a Szlovák-karszt világörökséggé nyilvánított barlangjainak védelméről és a két fél korrekt együttműködéséről a határtérségi környezeti hatásvizsgálati eljárások területén. 

Szó esett a hulladékgazdálkodás területén az EU körforgásos gazdaságra való áttérésről készülő akciótervről, valamint a hulladékgazdálkodást érintő irányelvek módosításával kapcsolatos közös irányzatokról. A meteorológia területén továbbra is a legfontosabb célként határozták meg a numerikus előrejelző modellezés, a repülésmeteorológia és a radar adatcsere sikeres együttműködésének fenntartását.A felek érintettek több közös érdekű nemzetközi kérdést is, így az EU Duna-térségi Stratégia, valamint a Tisza térségi Együttműködés aktualitásait és a két félre vonatkozó együttműködési lehetőségeket, különös tekintettel arra, hogy idén Szlovákia, 2015-ben pedig Magyarország látja el a Stratégai soros elnöki tisztét. A tárgyaláson szó esett a környezeti oktatás és szemléletformálás területén lévő együttműködési lehetőségekről és hangsúlyt kapott a külön kormányközi keretben zajló, de a Vegyesbizottság tevékenységét is érintő határvízi egyezmény megújításának fontossága is. 

Jelen találkozón a felek megerősítették, hogy a meglévő és az új szakmai kapcsolatok, valamint az eddigi eredmények bázisán szorosabbá kívánják fűzni az együttműködést. A Vegyesbizottságot létrehozó kormányközi egyezményt 1999-ben írták alá, - a következő ülésére várhatóan 2017 elején kerül sor Magyarországon.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)