PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Budapest, Hungarikum sajtótájékoztató 2016.02.10

  nyomtatási kép

Nyerteseket hirdettek a 2015. évi hungarikum pályázaton

2016. február 10. 

Döntés született a 2015. év második felében kiírt, - a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésére, kutatására, népszerűsítésére, megőrzésének és gondozásának támogatására beérkezett pályázatokról - jelentette be V. Németh Zsolt agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

V. Németh Zsolt szerdán, Budapesten megtartott sajtótájékoztatón ismertette az elmúlt év végén kiírt hungarikum pályázat eredményeit. A 180 millió forintos pályázat támogatási összegét két célterületen használhatják fel a nyertes pályázók. Az első célterületen meghirdetett 170 milliós összegre magyarországi önkormányzatok határon túli, magyarok lakta településekkel együttműködésben pályázhattak, amely az értékgyűjtés elősegítése érdekében tapasztalatátadásra, külhoni értéktárak létrehozására, működtetésére, a nemzeti értékek népszerűsítésére, rendezvények megvalósítására nyújt lehetőséget. A második célterületen 10 millió forint állt rendelkezésre, amellyel hagyományos népi mesterségek, kihalófélben lévő szakmák továbbörökítését kívánják támogatni.


A rendelkezésre álló forrás figyelembevételével beérkezett 115 pályázat közül összesen 68 pályázat bizonyult támogathatónak, az I. támogatási cél tekintetében 64, míg a II. támogatási cél esetében pedig 4 nyertes pályázó bizonyult sikeresnek – mondta el V. Németh Zsolt.

Az államtitkár úgy vélekedett, várhatóan az idén tavasszal újabb hungarikum pályázat kiírására kerül sor, amely pályázati támogatás meghaladja a jelenlegi összegét, várhatóan mintegy 250 millió forintot tesz majd ki, azzal a céllal, hogy az iskolásokat is bevonja az értékgyűjtés folyamatába.

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a 2015-ös esztendő a hungarikumok ügyét illetően a lendületvétel éve volt. A hungarikum törvény tavalyi módosítása egyértelmű szabályozást tesz lehetővé a nemzeti értékek gyűjtését, a javaslatok beadását illetően. A tavalyi év végére sikerült a Magyarországon már sikeres hungarikum mozgalmat Kárpát-medencei szintre emelni. A hungarikum pályázatnak köszönhetően elindult a határon túli értékgyűjtő mozgalom szerveződése, sorra jöttek létre nemzetrész értéktárak. A Horvátországi Magyar Nemzetrész Értéktár Bizottság, a Felvidéki Értéktár Bizottság, Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság, a Muravidéki Magyar Értéktár megalakulását követően nemrégiben létrejött a Vajdasági Magyar Értéktár.


Szakáli István Loránd beszámolt arról is, hogy a Hungarikumok Gyűjteménye 2015-ben összesen 13 elemmel bővült, 42-ről 55-re nőtt az abban található értékek száma. A kiemelkedő nemzeti értéket tartalmazó Magyar Értéktár elemeinek száma 107-ről 127-re nőtt, mindösszesen 20 értékkel bővült. Elmondása szerint, ugyanakkor nem cél a Hungarikumok Gyűjteményének mindenáron való felduzzasztása, a kívánatos az, hogy minél több javaslat érkezzen alulról – települési, megyei értéktárakból - a Hungarikum Bizottság elé.

Az I. támogatási célra benyújtott és támogathatónak ítélt pályázat alapján várhatóan 72 külhoni települési értéktár fog megalakulni, melynek 45%-a Erdélyben, 23%-a Felvidéken, 18%-a Vajdaságban, 7%-a Kárpátalján, 4 %-a Muravidéken, 1,5 %-a pedig az Őrvidéken működik majd - mondta el a helyettes államtitkár.

A pályázat részletes eredménye a Herman Ottó Intézet weblapján és a www.hungarikum.hu honlapon érhető el.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája

Fotó: Pelsőczy Csaba