PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Szombathely, Nagy Kolbászkönyv bemutatója 2016.01.29 14:30

  nyomtatási kép

Mindent a kolbászról ­

Egy étvágygerjesztő könyv Szombathelyről


Bemutatták a Vas Megyei Levéltár előadótermében a Nagy kolbászkönyvet. A hiánypótló kötetet V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke, a könyv egyik szerzője, V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár és Boda László, B.K.L. Kiadó, a könyv egyik szerzője 


A fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány nem csupán gasztronómiai kalauz, sokkal inkább kultúrtörténeti munka, melyben a kolbászhoz kötődő hagyományok, hiedelmek és igaz mítoszok legalább akkora szerepet játszanak, mint a disznóhúsból készült étel fajtái vagy azok elkészítése. A könyv egy több mint tízéves ötletnek a megvalósulása, mely az igazi magyar kolbász bemutatása mellett kitekintést ad a világ kolbászaira ­ mondta el Majthényi László, a kötet egyik szerzője. Ezzel együtt a könyv olvasói pontos képet kaphatnak arról is, hogy melyek azok a kolbászfajták, melyek hungarikumnak vagy kiemelkedő nemzeti értéknek számítanak. 

Ahhoz, hogy valami hungarikummá vagy kiemelkedő nemzeti értékké váljon, olyan tulajdonságokkal kell rendelkeznie, mely az egyediséget, különlegességét és a magyarságra jellemző tulajdonságát mutatja meg, de emellett fontos szempont az is, hogy az adott dolog szerethető legyen a szó átvitt vagy konkrét értelmében, és ez a kolbászra maximálisan jellemző ­ emelte ki V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. Aki pedig eddig nem szerette a kolbászt, ezt a könyvet lapozgatva valószínüleg kedvet kap hozzá, hogy megízlelje. 

Forrás: Médiaközpont, vaol.hu

Fotó: frisss.hu