PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Körmend, szennyvizes projektzáró 2015.12.22. 10:00

  nyomtatási kép

Befejeződött Körmenden a szennyvízcsatorna fejlesztése

2015. december 22.,

700 millió forintból összesen 15 kilométerrel bővült a város szennyvízhálózata. A beruházás nemcsak a környezetvédelem miatt fontos, hanem városfejlesztési szempontból is jelentős.

Befejeződött Körmend szennyvízcsatornázottságának fejlesztése Alsóberkifalu, Felsőberkifalu és Horvátnádalja településrészek bevonásával. A csaknem 700 millió forintból megvalósult beruházással kis híján százszázalékos lett a város szennyvízcsatorna­hálózata. Igaz, Körmend északi és központi részén korábban is volt szennyvízelvezetés, ám a csatornázottság így is csupán 76 százalékos volt, a beruházással első körben ez az arány 87 százalékra növekedett, végül a Rábán aluli településrész és a Vasalja utcai fejlesztés megvalósulásával emelkedett a már említett csaknem százszázalékos szintre.


A bővítési terv fogadtatása a lakosság körében pozitív volt, támogatták a közmű megépítését, hangsúlyozta Bebes István, Körmend polgármestere a keddi projektzárón. Hozzátette: a fejlesztéssel a város polgárainak életminősége jelentősen javult, márpedig a beruházás elsőrendű célja éppen ez volt. Különös tekintettel arra, hogy a területen élő halmozottan hátrányos helyzetű polgárok családjai számára az esélyegyenlőségük javításához elengedhetetlen volt a csatornahálózat megépítése.

A beruházásnak természetesen komoly hatása van a környezetvédelemre is, mivel így felgyorsul a felszíni és felszín alatti vizek védelme, csökken a talaj szennyezőanyag­terhelése, és megállítható a víz minőségének romlása. V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a beruházás városfejlesztési szempontjai mellett a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozta.


Elhangzott: víz nélkül nincs civilizáció, de napjainkban azt is elmondhatjuk, hogy civilizáció nélkül nincsen víz. A víz az, amely elsőként jelzi egy környezet szennyezettségét. 1970 óta a világ állatfajainak fele kipusztult, és ez az arány az édesvizekben még rosszabb, márpedig a most megvalósult beruházás jelentősen hozzájárul vizeink védelméhez.

A fejlesztés hatására Körmend szennyvízcsatorna­hálózata több mint tízkilométeres gerinc­ és több mint ötkilométeres bekötővezetékkel bővült. A szennyvízcsatornára való rácsatlakozás ráadásul anyagilag is megéri, mivel körülbelül másfélszer annyiba kerül elvitetni a szennyvizet, mint amennyit az elvezetéséért fizetni kell. Nem beszélve arról, hogy az újonnan betelepülők is megspórolják a szivárgásmentes tározó építésének mintegy félmillió forintos költségét. A fejlesztés így mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy a település még vonzóbb legyen. 

Forrás: vaol.hu, Budai Dávid

Fotó: vaol.hu, Szendi Péter