PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Vasvár, Körforgás Egyesület rendezvénye 2015. december 18. 10:00

  nyomtatási kép

Ne dobd ki, inkább vedd fel! ­ Környezettudatos karácsonyvárás Vasváron 

2015. december 18.


A Kardos László Általános Iskolában tematikus napot szervezett a Körforgás Egyesület pénteken. Újrahasznosított anyagokból készült ruhák bemutatója és akadályverseny is szerepelt a programok között. A rendezvény házigazdája Boros László, a Körforgás Egyesület munkatársa volt, aki elmondta: a civil szervezet 2009­ben alakult. Aktívan részt vesznek a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésben. Feladatuknak tekintik a környezeti nevelést. Ennek érdekében szerveznek a vasvárihoz hasonló, szemléletformáló rendezvényeket. 

A cél a környezettudatos gondolkodás elmélyítése és a szelektív gyűjtés népszerűsítése. Hogy miként? Hát úgy, ahogy a vasvári általános iskolában is tették. Csupa játékos feladattal. – Különös nap a mai. Kicsit más, mint a többi. Ma a programmal a föld szeretetére, tiszteletére szeretnénk felhívni a figyelmeteket – mondta köszöntőjében Sejberné Szabó Mariann, az iskola igazgatónője. ű


A tematikus napon jelen volt V.Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is. –Az ünnep és a hulladék fogalma mintha ellentétben lenne egymással. Szabad­e ilyenkor erről szólni? Igen. Mert súlyos és nagy a baj. Nem hogy szabad, hanem kell szólni – kezdte beszédét az államtitkár. Majd arról beszélt a diákoknak, hogy súlyos a helyzet a világban környezetszennyezés szempontjából. Magyarország nagyságú szemétszigetek úsznak, lebegnek a Csendes óceánban, melyek vastagsága nyolc­tíz méter is lehet. Ezek a szigetek ugyan töredeznek, de nem bomlanak le. – Mit lehet tenni? – tette fel a kérdést a diákoknak a politikus. Majd így folytatta: – Hogy a szemetet a kukába dobjuk, az a minimum. De a legeredményesebbek akkor vagyunk, ha eleve megakadályozzuk, hogy legyen hulladék. 


V. Németh Zsolt tanácsot is adott hallgatóinak: Mielőtt eldobnánk valamit, nézzük meg, hogy nem lehet­e használni azt valami másra. Ha nem, akkor még mindig szóba jöhet, hogy a hulladékkal akár fűteni is lehet. Persze speciális szűrőberendezés kell ehhez. Ha mindez nem kivitelezhető, akkor legyen csak a folyamat vége a lerakó. – Karácsony este lesz. Biztos vagyok benne, hogy a legkisebb dolgok is jó nagy dobozba lesznek csomagolva. Persze fontos a szép csomagolás. Csak ne felejtsük el, hogy azt el is lehet rakni, és később mást belecsomagolni. Ezzel is tettünk már valamit az újrahasznosításért – javasolta az államtitkár a diákoknak. 


V. Németh Zsolt arról is beszélt, hogy a hulladék újrahasznosítása ma már külön iparág. Utalt egy olasz cégre, amelyik használt autóponyvából készít táskákat. Szó volt arról: harminc PET­palackból már divatos estélyi ruhák készülhetnek. Az államtitkár angliai példát is hozott: évente száz tonnányi elhasznált tömlőt dobnak ki ott a tűzoltók. Az anyaga erős. Szintén népszerű külföldön az a táska, mely ezekből készül. A politikus arra is kitért, hogy az újrahasznosítás gondolata nem újkeletű. Mindig is benne volt az emberekben ez az ösztön. Negyven, ötven évvel ezelőtt kiváló lábtörlők készültek a tejeszacskókból hasított szálakból. A demizsont természetbarát bálamadzagból fonták körbe a régiek. Édesapjától pedig azt látta, hogy a Pannónia motorkerékpár motorja, miután kiszolgálta az idejét, kerti kiskocsit hajtott. Sokan járnak máig ilyennel a hegyre, a kiskertekbe.


Az államtitkár végül úgy összegezte köszöntőjét, hogy ilyen és hasonló ötletekkel lehet megakadályozni egyénileg is, hogy sok hulladék keletkezzen. A megnyitót követően a politikus az iskola egyik diákjának apró ajándékot adott át. Természetesen környezetbarát anyagból készült papírzacskóban. Benne újrahasznosított anyagú toll és gyümölcsök voltak. Ilyen csomagot a vasvári iskola minden tanulója kapott később. A hulladékjelmezbemutatón kiderült, a ruhakavalkádnak csak a képzelet szabott határt. PET­palackból, dobozból, újságpapírból születtek a jobbnál jobb öltözetötletek. A divatbemutató után az alsósok az aulában kézműves foglalkozásokba kezdtek. Rongyból, kupakokból, PET­palackból, csuhéból készítettek díszeket, játékokat, használati tárgyakat. 

A felsősök közben ügyességi játékokban vettek rész. Az akadálypályák és a feladatokhoz felhasznált eszközök természetesen környezetbarát anyagból készültek. Végül kora délután a divatbemutató és az akadályversenyek eredményhirdetése után a Kis Hétrét Együttes adott műsort a vasvári általános iskola diákjainak. 

Forrás: vaol.hu, Pogács Mónika

Fotó: Pogács Mónika