PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Balatonkenese, TÁMOP projekt lezárása, 2015. november 28. 14:30

  nyomtatási kép

Balatonkenese- Innovatív technológiák meghonosítása a hagyományőrzés és a hozzá kapcsolódó képzés és kutatás területén” című projekt zárása

2015. november 28.

Balatonkenese Város Önkormányzata 2015 júliusában pályázatot nyert a Balaton környéki hagyományőrzés és kézművesség értékeinek felkutatására és népszerűsítésére. A pályázatot a Herman Ottó Intézet vezetésével megalakult, öt tagú konzorcium tagjaként nyerte el. A konzorcium többi tagja a tokaji régió és a budapesti agglomeráció területén végeznek hasonló kutatást és egyéb tevékenységeket.

A projekt lezárásaként 2015. november 28-án Hagyományőrző Kultpiacot rendeztek, melyre ellátogatott V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő, és beszédében köszöntötte a résztvevő közönséget.


A mai nap, egy sikeres projekt záró ünnepség napja, hiszen a Balatonkenese Város Önkormányzata elnyerte az  ,, Innovatív technológiák meghonosítása a hagyományőrzés és a hozzá kapcsolódó képzés és kutatás területén” című pályázatot és azt öt hónap alatt sikeresen be is fejezte.

 

Le kell szögeznünk, hogy a múlt ismerete, a hagyományőrzés, a hagyományok szellemiségének ápolása, egyáltalán egy-egy település kulturális, ipari, mesterségbeli, gasztronómiai értékeinek megőrzése, életben tartása erősíti az egyéni és közösségi identitás tudatot. De egyben erősíti az ember patriotizmusát közvetlen környezete és tágabb értelemben a hazája iránt. Ennek eredményességéhez azonban folyamatos megújulásra van szükség, újító gondolatokra –innovációra-, az új technológiai vívmányok  felhasználására, hogy ezek az értékek, mint például a kézművesség, az ősi mesterségek, a népi kultúra, a népi építészet- sorolhatnám tovább-, nos ezek a ránk hagyományozott értékek, értékhordozók tovább éljenek és eljussanak a fiatalokhoz, minél szélesebb társadalmi rétegekhez. 


Ez történt most, hogy a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén a hagyományőrzéssel és ápolással, a hagyományos és kreatív iparágak, a kézművesség elterjesztésére irányuló múzeumi és közösségfejlesztő programok s ennek megvalósításával összefüggő intézményrendszeri fejlesztések feltételrendszerét a szakemberek megalapozták. A kutatás legfőbb célja az volt, hogy a szakemberek feltérképezzék a kézműves iparágakhoz kapcsolódó kreatív ipar szereplőit annak érdekében, hogy egyfajta átlátható rendszerbe  kerüljenek azok a személyek és szervezetek, akik napi szinten végeznek  kézműves tevékenységet és ugyanakkor a kreatív iparágak szereplőivel, a piaccal is kapcsolatban állnak.


A kutatás eredményeit végül is útmutatóul szánták a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet települései számára, hogy az egyes településeken a kézművesség által meglévő kulturális értékeket hogyan lehet közösségépítő erőként felhasználni. Egy nemzet s annak fiai, lányai akkor erősek, magabiztosak, akkor képesek kreatívan cselekedni, ha tisztában vannak hazájuk értékeivel, az ehhez kapcsolódó hagyományokkal, s természetesen a saját értékeikkel is tisztában vannak. A hagyományainkhoz tartozó értékek csak akkor lesznek értékelhetők, ha biztosítani tudjuk, hogy a róluk szóló információk akadálymentesen hozzáférhetők lesznek.

Balatonkenese Város Önkormányzata ennek a feltételrendszernek eleget tett és természetesen a hagyományőrző tevékenységeit remélhetőleg tovább népszerűsíti.