PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Budapest, Konferencia - TÁMOP-os projektzáró HOI 2015. november 26

  nyomtatási kép

Modern köntöst kaptak hagyományaink

A Herman Ottó Intézet és konzorciumi partnerei szeptemberben indították útjára az Innovatív technológiák meghonosítása hagyományőrzés és a hozzá kapcsolódó képzés és kutatás terén című projektet. Az elért eredményeket és tapasztalatokat november 26-án a projekt zárókonferenciáján összegezték.

A TÁMOP-3.2.15-15-2015-0001 kódjelű program résztvevői arra vállalkoztak, hogy egy olyan kreatív megoldásokkal tűzdelt modern eszköztárat hozzanak létre, amellyel élvezetesen, érdekesen képesek a lehető legszélesebb társadalmi rétegeket elérni, megszólítani a hagyományok ismertsége és művelése érdekében. A minden korosztályt megmozgató hagyományőrző programok szervezése széles összefogást kívánt, amelyben az intézet és konzorciumi partnerek: a Hagyományok Háza, a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Zempléni Múzeum és Balatonkenese Város Önkormányzata mellett a térségi és helyi múzeumok, tájházak, alkotóházak is közreműködtek.


A projekt zárórendezvényét V. Németh Zsolt nyitotta meg. A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, hogy a programban a legkülönfélébb szereplők voltak képesek együttműködni, amelyhez mindenki a saját tudását tette hozzá. Eredményeként egyrészt jobban feltérképezett lett a hagyományőrzéssel foglalkozók széles tábora, a kidolgozott képzési programok révén a hagyományos mesterségek őrzői felvérteződtek olyan vállalkozói, szakmai ismeretekkel, amellyel személyesen is sikeresebbek lehetnek és ezen keresztül térségük megerősödését segítik elő szűkebb és tágabb környezetükben egyaránt. Hangsúlyozta, hogy a hagyomány identitásunk hordozója, ez adja azokat a markáns azonosító jegyeket, amelyre egy közösség, település, tájegység, vagy akár az egész ország büszke lehet.


A vidéki közösségek legsarkalatosabb pontja a népességmegtartó erő kérdése – tette hozzá Eperjesi Tamás, a Herman Ottó Intézet főigazgató-helyettese. Rávilágított arra, hogy hagyományainknak népességmegtartó ereje van, éppen ezért érdekünkben áll és feladatunk, hogy minden olyan eszközt, amely a szülőföldhöz való ragaszkodást, a tradíciók megismerését jelenti, innovatív eszközökkel fejlesszük, kiemelten a fiatalokat célzottan.

Hagyományaink legfontosabb funkciója identitásunk erősítése. Egy országhoz, néphez való tartozást hagyományaink ismeretén keresztül tudjuk erősíteni, amit már gyermekkorban el kell kezdeni. Ezt szolgálták azok a programok, tananyagok, amelyek az óvodai, iskolai oktatáson keresztül játékosan, élményszerűen, interaktívan vonták be a fiatalokat – fejtette ki Beszprémy Katalin, a projekt szakmai vezetője, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének szakmai vezetője. Hozzátette: hagyományaink akkor tudnak nemzeti kultúránkba kerülni, ha a XXI. század embere tud olyan tárgy és viselkedéskultúrával rendelkezni, ami a hagyományainkon alapul, mégis modern.


A Herman Ottó Intézet irányításával egy átfogó, informatív, a hagyományőrzés szellemiségét és küldetését tükröző, ám hatékonyan és megbízhatóan működő informatikai keretrendszer jöhetett létre.  A projekt egyik kiemelkedő célja volt, hogy az e-térben minden olyan technológia által nyújtott lehetőséget megragadjon, amellyel a munkatársakat, kutatókat egy ellenőrzött, hatékony kooperációs térben tudja szolgálni – mondta el Mezőszentgyörgyi Dávid. A Herman Ottó Intézet főigazgatója kiemelte, hogy ezzel párhuzamosan az oktatók, képzéssel foglalkozók és nem utolsó sorban a látogatók is kaptak egy olyan modern eszköztárat, célirányos informatikai megoldásokat, szakmai adatbázisokat, amelyek kreatív megoldásokkal tűzdelve élvezetesen, érdekesen képesek a hagyományok ismertségét, művelését növelni, a lehető legszélesebb társadalmi rétegeket - akár a határon túl is - elérni, megszólítani. Többek között az intézet alapvető feladata egy olyan portálrendszer létrehozása volt, amely a folyamatosan frissülő, aktuális és értékes webes jelenlétet fenntartja, értékes információkat, széleskörű tájékoztatást nyújt a felhasználók számára. Mobil applikációkat készített, amelyek tárlatvezető, oktató, szórakoztató jellegűek, a játékos adatgyűjtést szolgálják – tette hozzá.


A program ideje alatt a kiemelt fejlesztési térségekben, Közép-Magyarországot, Tokaj térségét és a Balatoni régiót érintően számos szakmai konferencia, a hagyományos iparágak elterjesztését célzó ingyenes képzés, rendezvények valósulhattak meg, amelyeken a kézműves termékek mellett a kézműves élelmiszerek is megjelentek, a divattal, a népzenével és néptánccal, valamint a népi építészettel együtt. A program kiemelt része a Tállyán rendezett négy napos fesztivál volt, amelyen keresztül több ezren láthatták, ismerhették meg a magyar hagyományokat, ősi szakmákat, megízlelhették a magyar ízeket, emellett a magyar vidék szépségét, értékeit. Emellett felhívta a figyelmet a magyar termékek fontosságára is, miközben a térség alkotóműhelyei, gazdái erősíteni tudták kapcsolataikat.

 ForrásHerman Ottó Intézet

 Fotó: Pelsőczy Csaba