PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Budapest, Konferencia az egyházak környezetvédelmi szerepéről 2015. november 25

  nyomtatási kép

Környezetünk védelme minden ember morális kötelessége

Az egyházak környezetvédelmi szerepéről tartott egész napos konferenciát 2015. november 25-én a Földművelésügyi Minisztérium, ahol számos Magyarországon működő egyház bemutatta környezetvédelmi tevékenységét. V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a környezetügy vallás-erkölcsi megközelítésére hívta fel a figyelmet.


Az államtitkár beszédében emlékeztetett arra, hogy a jövő héten kezdődő párizsi klímacsúcs sorsfordító esemény, hiszen bolygónk jövője a tét. Ferenc pápa 2015 nyarán megjelent Laudato sí kezdetű enciklikája össztársadalmi problémaként nevezi meg a klímaváltozást. Az államtitkár hangsúlyozta: az enciklika gyökeresen szakít az eddigi gondolatmenettel. Környezetünk védelmét már nemcsak gazdasági, politikai és természettudományi szempontból kell vizsgálnunk, hanem erkölcsi megközelítésből is.

 

V. Németh Zsolt az enciklika egyik fő üzenetével egyetértve kiemelte: a környezettudatosságra nem csupán saját érdekeink miatt kell áttérnünk, hanem egyszerűen azért, mert így helyes. Az Egyházfő valláserkölcsi megközelítése a környezet védelmének ügyét ezzel az axiómák közé emelte.


Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: ellentétben Noé bárkájának történetével, ahol egy ember kapta feladatául a teremtett világ értékeinek átmentését, ma közös felelősségünk a környezet védelme, hiszen „minden mindennel összefügg”. Mikor környezetszennyező tevékenységet végzünk, annak következményei valahol tőlünk messze a világban embereket kényszerít arra, hogy elhagyják otthonaikat.

Kiemelte: a 2007-2013-as uniós fejlesztési időszakban a Környezet és Energia Operatív Program forrásaiból 25 milliárd forint jutott az egyházak, és egyházak által fenntartott intézmények energetikai projektjeire.

 

Az eseményen bemutatkozott a mára világhírű Pannonhalmi Bencés Főapátság, a Krisna-völgyi ökoközösség. A konferencia résztvevői hallhattak a kóser zöldségtermesztésről, amelyet autista és megváltozott munkaképességű emberek végeznek, megismerkedhettek továbbá a Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalmával, a zuglói Templomkert projekttel, nem utolsó sorban a buddhista szemlélettel is. A hallgatóság az előadásokból megismerhette a környezetbarát kertművelést, egy több száz éves múltra visszatekintő gyógynövénytermesztő gyakorlatot, szó volt a szelektív hulladékgyűjtésről és a napkollektor használatának előnyeiről, valamint egy templom mellett működő termelői piacról is.

Forrás: (Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)

Fotó: Francz Ilona FM