PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Szarvaskend, Vas megyei értéknap 2015. november 21. 10:00

  nyomtatási kép

Vas Megyei Értékek Napja: a Vas Népe 1983. december 24­i számát is kiállították Szarvaskenden

2015. november 21.

A Sibrik­kastély adott helyet a II. Vas Megyei Értékek Napjának. Az értékfeltárás és ­gyűjtés, ­megőrzés mikéntjéről tartottak fórumot a térség polgármesterei. Időutazás helyszíne volt a Sibrik­kastély szombaton. Már maga az épület is majd' kétszáz éves: 1829­ben készült. Emeletén tablók sorakoztak, padláskincsek. Múlt századi konyhafelszerelések, mosdó, mindenféle háztartási eszköz a szarvaskendiek elődeitől.


Fotók, jórészt csoportképek mutatták a tárgyak egykori tulajdonosait. Meg dokumentumok is kerültek a falra: ami 1935­ben fizetési meghagyás volt, ma kiállítási tárgy. Ahogy az 1960­as szakmunkás bizonyítvány, egy adóív és egy zsírátvételi elismervény 1944­ből – mára ezek is kordokumentumok.

A Vas Népe 1983. december 24­i lapszáma is megsárgult, de érdekes módon ma is aktuális témát boncolgat a kiállított oldal: a pusztuló hegyháti pincesorról szólt a cikk. Róluk, a Hegyhát határának településeiről. Ezt is fontosnak tartották a múltjukból a helyiek és még nagyon sok kincset.


Milyen a jó értéktár? – tette fel a kérdést V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium hungarikumokért is felelős államtitkára az értékek napján. – Az a jó értéktár, ha számba vesszük egy­egy település infrastruktúráját? A gázhálózat, az aszfaltos út érték? Az persze, érték, de az értéktár lényege, hogy ezen túllépjünk – jelentette ki az államtitkár.

Mindig meg kell vizsgálni, hogy a fellelt, kiemelt érték szimbólum lehessen, egy szeretni való elem, ami jellemzi a térséget, települést – mondta V. Németh Zsolt. – Közös múlt, közös szálak kötik össze ezeket a településeket. A helyi értékek megőrzése pedig a helyi identitáson múlik. Igyekeztünk segítséget adni a közös cselekvéshez, hogy a megfogalmazott célokat el tudják érni a falvak – erről beszélt a fórumon Benkőné Klára Júlia, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája területi koordinátora.


Ebben az etapban, a Hegyhát határáról 13 települést vontak be az értékőrző munkába: Molnaszecsőd, Magyarszecsőd, Döröske, Döbörhegy, Szarvaskend, Nagymizdó, Katafa, Nádasd, Hegyhátsál, Hegyháthodász, Daraboshegy, Halogy és Halastó településeken tartottak értékmentő fórumokat. Nem csak az érintett települések vezetői jöttek el Szarvaskendre, a második Vas Megyei Értékek Napjára, hanem az egész megyéből: például Lukácsháza és Kercaszomor polgármestere is részt vett az értékőrzésről szóló fórumon.

Párbeszédre van szükség – ezt emelte ki az értékmentés folyamatáról Polyák Albert. A Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója elmondta, hogy az intézet megyei irodáinak feladata az értékek feltárásának segítése. Nem csak a tárgyi kincseket nevezte értéknek, hanem hangsúlyozta a közösségek normáit. És fontos, hogy ezek fennmaradjanak, átadják azokat a fiataloknak.

A helyi értékek feltárása, ápolása és bemutatása a feladat – sorolta az értéktárak készítésének menetét és jelentőségét Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. A fórum hivatalos és ünnepélyes megnyitója után a 13 érintett településről készült filmet nézték meg a résztvevők és természetesen véleményt, tapasztalatot cseréltek az értékőrzésről. A gyakorlatban is megjelenítik a helyi értékeket a nap második felében: nádasdi, szecsődi és körmendi kulturális műsorokkal és népi bütyköldével Szarvaskenden. 

Forrás: Vaol.hu, Bakos Ágnes