PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Székesfehérvár, Országos Geoinformatikai Konferencia 2015. november 19. 13:00

  nyomtatási kép

ORSZÁGOS GEOINFORMATIKAI TOVÁBBKÉPZÉS SZÉKESFEHÉRVÁRON

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézete, valamint a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) közösen szervezi meg a kétnapos Országos Geoinformatikai Továbbképzést. A csütörtökön és pénteken tartott szakmai konferencia legfőbb célja az egyes szakágazatok közötti koordináció, valamint a földmérés és térképészet témakörökben felmerülő elméleti és gyakorlati kérdések megvitatása a továbbképző fórum keretében.

 

Székesfehérvár már több mint 50 éve a „földmérő képzés fővárosa". A város mindig is a földügyi és a geoinformatikai szakemberállomány utánpótlás-nevelésének szolgálatában állt a GEO képzéseivel, valamint továbbképzéseivel. Ennek a küldetésnek megfelelően a hazai földmérést és térképészetet magában foglaló valamennyi szakágazat teljes körű bevonásával kerül sor csütörtökön és pénteken az Országos Geoinformatikai Konferencia megrendezésére, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának Geoinformatikai Intézete, valamint a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) közös szervezésében.

Köszöntőbeszédében Földváry Lóránt, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar kutatási dékánhelyettese örömét fejezte ki, hogy egy olyan továbbképzést sikerült megszervezni Székesfehérváron, amely jelentős előzményekre tekinthet vissza. Mint mondta, ebben hatalmas segítséget jelent az, hogy a geoinformatikai képzésnek nagy hagyománya van Székesfehérváron. Földváry Lóránt hangsúlyozta a jövő szeptemberben induló duális képzés szerepét, amely véleménye szerint kiváló lehetőséget jelent a cégek számára, hogy közelebb kerüljenek az oktatáshoz. Mint mondta, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar már több vállalattal kötött megállapodást, és a jövőben is szívesen szerződnének további cégekkel.


Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere köszönetét fejezte ki az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karnak, hogy megszervezte a kétnapos Országos Geoinformatikai Továbbképzést, valamint Magyarország Kormányának az önálló Műszaki Kar létrejöttéért. „Hatalmas siker az egy évvel ezelőtt alakult Alba Regia Műszaki Kar létrehozása, melynek segítségével a geoinformatikai képzést hosszú időre stabilizálni tudtuk Székesfehérváron. Azt gondolom, hogy az Óbudai Egyetemmel közösen elindított struktúra képes megoldást találni a városban lévő szakemberhiányra, amelyet mindenképpen orvosolnunk kell. Jól igazolja ezt az állítást, hogy csak a mai napon akár négyszáz mérnököt is fel tudnának venni a különböző szakokról a vállalatok. Pontosan ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy a duális képzésben előrelépjünk. 2016 szeptemberében az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karon öt – többek között a geoinformatikai intézetben is –, míg a Corvinus Egyetemen két szakon indul majd duális képzés Székesfehérváron.” – mondta Mészáros Attila. Székesfehérvár alpolgármestere azt is hozzátette, hogy Magyarország Kormányának segítségét kérik, hogy ne csak a vállalatok és cégek vegyenek részt a duális képzés formájának elindításában. Mint mondta, a Kormányhivatalok tekintetében is van igény erre a képzési lehetőségre, hogy az ottani szakemberpótlás is megoldódjon.


V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára köszöntőjében kiemelte: napjainkban különösen lényeges, hogy a legfontosabb szakmai alapismereteket és adatokat az ilyen eseményeken, első kézből szerezhessék meg a tudományos élet képviselői. Mint mondta, következő lépésként csak így valósulhat meg együttműködés a szakemberek között, amely a geoinformatika területén hatványozottan releváns. A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára reményét fejezte ki, hogy a konferencia lehetőséget ad arra, hogy az érintettek megismerjék egymás szakterületét, azokat a trendeket, amelyek például a közös agrárpolitikában várhatóak a közeljövőben.

A kétnapos konferencián kitűnő alkalom nyílik a különböző ágazatok földmérési, térinformatikai tevékenységében bekövetkező, illetve várható műszaki, jogi változások elméleti és gyakorlati kérdéskörének megvitatására. Az egyes szakágazatok (földügy, építésügy, bányászat, mezőgazdaság, stb.) földmérési, térképészeti, geoinformatikai szakterületeinek továbbképzési és koordinációs feladatait felölelő rendezvényen a résztvevők és előadók szakmai kreditpontokat is szerezhetnek.

 

A fórum a földmérési, térképészeti, geoinformatikai tevékenységet végző vállalkozások, oktatási intézmények munkatársai, a földmérő igazságügyi szakértők, a hites bányamérők, az ingatlanrendező földmérők és a kisajátítási fölmérő szakértők részére különösen ajánlott. A nagyszabású továbbképzésen olyan lényeges témaköröket is érintenek majd a résztvevők, mint az állami alapadatok, az alaptérképek igénybevétele és felhasználása, a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási birtokszerkezet, a birtokrendezés, az osztatlan közös tulajdon, vagy a hites bányamérői tevékenység. A két nap során a plenáris ülés keretében a szervezők által felkért előadók mutatják be az egyes szakágazatok földmérési, geoinformatikai tevékenységével kapcsolatos vitaindító előadásaikat. Ezt követően szekciók keretében az egyes szakágazatokban tevékenykedő földmérők, térképészek, geoinformatikusok előadásaival kerülnek bemutatásra és megvitatásra a szakterületek aktuális elméleti és gyakorlati kérdései.

Forrás: www.szekesfehervar.hu